banner-image

Klemens Tenis: Nećemo potisnuti srpskog poljoprivrednika

Vlasnik nemačke kompanije „Tenis“ Klemens Tenis podvukao je danas u Beogradu da njegova kompanija, koja želi da uđe na tržište Srbije i investira do 300 miliona evra, ne dolazi da bi potisnula srpskog poljoprivrednika, već podstakla proizvodnju svinjskog mesa i izvoz.

Tenis je potvrdio da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorio je naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

On je najavio ukupan obim investicija u Srbiju u visini od 300 miliona evra, koja će biti realizovana u predstojećih pet godina.

Prihodi ne idu iz Srbije 

Istovremeno je poručio da „Tenis“ ne namerava da izvlači novac iz zemlje u koju dolazi, već će prihode od posla u Srbiji koristiti za dalje investicije u tu zemlju, odnosno u svinjogojstvo u Srbiji.

„Tenis’ ne dolazi na tržište da smanji domaću proizvodnju, već da je pripremi za izvoz. Izvozimo u 98 zemalja globalno. Svetski smo prvak u izvozu svinjskog mesa, sa udelom od 82 odsto po količini. Raspolažemo sa 16 izvoznih biroa, koji će biti u situaciji da izvoze srpsko meso. Tako ćemo podići potražnju i u samoj zemlji“, objasnio je Tenis.

On je ukazao da „Tenis“ namerava u narednih pet godina intenzivno da radi na svom projektu u Srbiji, a da će lokacija biti izabrana tako da bude u sredini nekog regiona u kojem će se proizvoditi svinje.

Prema njegovim rečima u Nemačkoj „Tenis“ ima 17.000 poljoprivrednika dobavljače, koji su porodična preduzeća, i koji dobro žive o toga.

On je preneo da nije mogao da odbije šefa srpske vlade, kada ga je upoznao, i kada ga je pitao da dođe i pomogne u restrukturiranju poljoprivrede u Srbiji.

Tenis je, naglasivši da se već oseća u Srbiji kao kod kuće, rekao da je video da poljoprivreda Srbije ima ogromne izglede, poseduje plodnu zemlju, a Nemačka od 70-tih godina prošlog veka ima odlično iskustvo sa Srbima koji su došli u tu zemlju, koji dobro rade, brzo uče i odlično sprovode ono što su naučili.

On je kazao da je u kratkom roku odlučio da otvori kancelariju u Beogradu koja radi na projektovanju deset farmi, koje neće pokriti celu proizvodnju, ali koje će biti model za proizvođače u Srbiji.

„Tenis neće da istiska nekog sa tržišta već želi da uposli postojeće poljoprivrednike da im ponudi šansu da se uključe u posao“, objasnio je on.

I pored problema sa svinjskom kugom Tenis je uveren da su šanse i izgledi dobri da se to reši i krene sa poslom.

Objašnjavajući dalje korake Tenis je ukazao da zamišlja da se krene najpre sa prenosom znanja.

Najavio je i da će biti uspostavljena internet platforma preko koje će moći da se prijave zainteresovani poljoprivrednici, koji bi, kada budu izabrani, bili upućeni u Nemačku u Akademiju „Tenis“ na obuku, kako bi se upoznali sa tehnologijom koju koristi ta kompanija, i znanje potom prenesu u Srbiju.

„Drugi stub kako bi ušli na srpsko tržište jeste da započnemo proizvodnju mesa. Tražimo da preuzmemo neku postojeću firmu kako bismo otpočeli sa radom i upoznali bolje tržište“, rekao je Tenis, dodajući da je treći korak realizacija građevinskih poduhvata, pri čemu će najveći deo poslova biti dodeljen srpskim firmama.

„Mi veoma rado dolazimo u Srbiju, jer ovde nalazimo dobre preduslove i političku podršku da sprovedemo naše ideje. Imali smo sličan projekat u Rusiji. U interesu srpske poljoprivrede je da se neko bavi modernom proizvodnjom mesa, što će doprineti rastu izvoza“, naglasio je on zahvalivši se svima na podršci.

On je posebno zamolio srpske poljoprivrednike za podršku, rekavši da dolazak u neku zemlju bez podrške nema smisla.

Tenis je izrazio razumevanje da, kada dolazi do nekih promena, uvek postoji potreba da se neki ljudi za to privole.

On je rekao da se nudi šansa svima koji se bave svinjogojstvom da se priključe, i da nema ograničenja po količinama, ali da se ne može sarađivati sa onima koji imaju manje od deset krmača.

Međutim „Tenis“, kako je dodao, želi da i ti mali proizvođači rastu, a kada se bude formirala klanica biće zaključivani ugovori sa poljoprivrednicima o otkupu, kojim će se dati potrebna bezbednost uzgajivačima.

Učiće da prave ćevape

Upitan za plan proizvodnje srpsko-nemačkog ćevapa Tenis je najavio da će njegova kompanija proizvoditi „kulturloški srpske ćevape“, ako to kupci budu želeli i tražili.

„Ja uživam u srpskim ćevapima. Sinoć smo bili na večeri, a nakon što smo jeli junetinu i jagnjetinu, tražio sam ćevape. Znamo kako se to radi, a ako ne znamo pitaćemo srpske proizvođače. Mi volimo da učimo“, zaključio je Tenis.

Četiri miliona svinja 

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor sa kompanijom Tenis priprema za jun, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu uzimane svinje.

Reč je, rekao je Vučić, o izgradnji savremenog „vertikalnog preduzeća“, koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja.

„Tenis je najveći u Evropi. Njegova namera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno četiri miliona svinja“, rekao je Vučić.

On je dodao da u Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a da je 2010/2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910.

„Planirana proizvodnja od četiri miliona je ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje“, rekao je Vučić.

„Dobili smo konačnu vest od Tenisa da želi da ulaže i želi da radi u našoj zemlji i dugo godina ovde da ostane, da želi da pravi profit za svoju kompaniju, što će značiti i oporavak posrnule srpske poljoprivrede“, rekao je Vučić.

Vlada Srbija i nemačka kompanija „Tenis“, koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su u aprilu prošle godine Memorandum o razumevanju.

Memorandum su tada potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije Tenis Danijel Notbrok, a Vučić je tada rekao da je namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja.

Nemački Tenis je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

(Tanjug)