banner-image

U Francuskoj se 600 poljoprivrednika ubilo iz očaja

Stanje u poljoprivredi je toliko katastrofalno da je 600 poljoprivrednika u Francuskoj izvršilo samoubistvo.

Žustra rasprava članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta i komesara za poljoprivredu Fila Hogana nakratko je utihnula nakon što je zastupnik iz Francuske izneo tu šokantnu informaciju.

Zastupnici su se u raspravi saglasili da je u društvu „nešto trulo“ ako su oni koji proizvode hranu toliko očajni da sebi oduzimaju život, te su tražili od Hogana konkretne mere napominjući da nije prihvatljivo tražiti od poljoprivrednika da rade i da ne zarađuju.

Najviše pitanja komesaru odnosilo se na sektor mleka koji u poslednje vreme beleži velike neravnoteže uzrokovane ruskim embargom, ukidanjem mlečnih kvota, ali i nepoštenom trgovačkom praksom.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir izvestila je komesara da je za godinu dana u Hrvatskoj 2.000 proizvođača mleka prestalo da posluje, a većina ih još uvek ima kredite.

Dodatni problem hrvatskim proizvođačima mleka je i smanjenje cene mleka za 20 lipa čime je prosečna cena mlijeka, po rečima proizvođača, smanjena sa 25 na 22 evrocenta što ne može da pokrije ni osnovne troškove proizvodnje, dok o zaradi tek ne može da se govori.

Hogan je u svom odgovoru istakao da je pojednostavio procedure izmene Programa ruralnog razvoja tako da države članice mogu da prebace novac iz jedne mere u drugu u roku od šest nedelja što će im omogućiti da pomognu sektore koji su u problemu, ali i da se od 19 mera u proseku u državama članicama koristi samo sedam do osam mera.

Nabrajajući mere koje je uveo u svom mandatu kao pomoć stabilizaciji tržišta, Hogan je dodao da su ga rasprave zastupnika podstakle da predloži dodatne mere za sledeću sednicu jer je neprihvatljivo da se smanjuje udeo novca koji dobijaju poljoprivrednici u okviru cene poljoprivrednog proizvoda.

(Poslovni dnevnik)