banner-image

Mreža za restituciju: Ko su autori spornog zaključka o oranicama?

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je zahtev Vladi Srbije za dostavljanje kompleta spisa koji su prethodili donošenju „skandaloznog zaključka Vlade Srbije od 11. marta 2016. godine, kojim se preporučuje lokalnim samopupravama još jedno dodatno ozakonjenje uzurpacije i krađe državnog poljoprivrednog zemljišta i novca“.

-Najusavršeniji modeli uzurpacije i pljačke državne imovine, usavršavani u proteklih nekoliko decenija, posebno razrađeni podmuklim izbegavanjem i kršenjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2006. godine, ovim Zaključkom se pokušavaju dodatno legitimisati. Nasuprot političkim partijama, koje su zdušno učestvovale u kreiranju ovog „divljeg zapada“ sa državnom zemljom, Mreža za restituciju će i ovom saopštenju i obraćanju sadašnjem i budućim činiocima vlasti, direktno po imenu i prezimenu označavati sva ona lica koja su uključena i odgovorna za ovakvo stanje – navedeno je u saopštenju ove organizacije.

Podseća se da, sigurno procenjeni i lako dokazivi gubici od lošeg gazdovanja državnim poljoprivrednim zemljištem u proteklim godinama, iznose preko 200 miliona evra na godišnjem nivou.

-Jasno je da su i najveći otpori restituciji dolazili i da danas dolaze upravo iz Ministarstva poljoprivrede. U tom smislu, koalicija zagovornika „ozakonjenja“ kriminala u Srbiji oličena u Zorani Mihajlović, Ivici Dačiću, Mlađanu Dinkiću sa saradnicima i odgovornima u Ministarstvu poljoprivrede, ali i svima onima iz Demokratske stranke koji su godinama razrađivali „metode“ kako omogućiti uzurpaciju i pljačku državne zemlje, zaslužuje da bude posebno istaknuta – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da posebno zabrinjava to što se ovim zaključkom Vlade, kao i posebno problematičnim novim Zakonom o zadrugama, kao i izmenama Zakona o poljoprivrednog zemljišta, koje su izraddili antitržišni, odnosno antievropski i anticivilizacijski kadrovi, bez obzira na deklarativno opredeljenje Vlade Srbije, suštinski čine koraci ka usporavanju i otežavanju procesa pridruživanja EU.

Samim tim, i dalje ne postoje uslovi za formiranje slobodnog tržišta, drastično se narušava pravna sigurnost svih investitora, ali i obesmišljava pravo svojine, omogućava očuvanje i ojačanje posotojećih monopola i privilegija, i sve to na štetu građana Srbije i države Srbije, ocenjuje Mreža za restituciju.

-Formalno sprovođenje predizbornih kampanja, ne sme uticati na potpunu i otvorenu identifikaciju lica koja su direktno uključena u uzurpacije i pljačke državnog zemljišta, ma iz koje oni političke, „privredne“, „socijalne“ i svake druge strukture dolazili. Očekujemo da Vlada Srbije, ne samo dostavi sve tražene podatke po današnjem zahtevu, već i da postupi po našim zahtevima za slobodan pristup informacijama koji su upućeni pre više do dve godine, a u kojima se traže upravo Odluke Vlade Ivice Dačića kojima se pokušavaju legalizovati – ozakoniti nezakonite radnje sa državnim zemljištem u vreme tadašnjeg ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića – navodi se u saopštenju uz ocenu da je ništa manje važna i pogubna poruka sa ovakvim odlukama: poštovanje zakona se ne isplati dok se nepoštovanje isplati i nagrađuje!

(Agrosmart)