banner-image

Paorima iz Gakova opet 30 dana zatvora

Prekršajni sud u Apatinu doneo je danas novu presudu, kojom se petorica poljoprivrednika iz Gakova osuđuju na 30 dana zatvora.

Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, Đorđe Grahovac i Mane Prica osuđeni su presudom Prekršajnog suda u Apatinu 19. marta na zatvorske kazne od 30 dana, nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora i nisu dozvoljavali uzurpatoru da je obrađuje. Oni su, nakon intervencije policije, uhapšeni zbog remećenja javnog reda, a sudilo im se dan nakon hapšenja.

Odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu takva presuda je ukinuta u celosti i vraćena sudu u Apatinu na ponovno odlučivanje.
Prema rečima advokata poljoprivrednika Branimira Mitrovića nova presuda ne upućuje poljoprivrednike odmah u zatvor, već se, u skladu sa zakonom, čeka da prođe rok na žalbu.

„Mi ćemo se sigurno žaliti Apelacionom sudu, jer je ovakva presuda Prekršajnog suda u Apatinu katastrofalna i puna manjkavosti i nepravilnosti“, rekao je Mitrović za RTV.

On je ocenio da nova presuda ne može da opstane. Advokat je objasnio i da bi se, u slučaju upućivanja poljoprivrednika u zatvor, njima uračunalo i vreme koje su do tada proveli u zatvoru.

Odbor za poljoprivredu Skupštine Vojvodine predložio je nedavno Pokrajinskoj vladi da razmotri najnovija dešavanja u vezi za uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i da predloži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine na tu temu.

Pokrajinska vlada je na sednici usvojila zaključke u kojima se od Vlade Srbije traži ukidanje zaključka kojim se poljoprivrednicima koji su uzurpirali državnu poljoprivrednu zemlju omogućava da prijave površinu koju obrađuju do početka maja i plate za zemlju prosečnu cenu.

U zaključku se traži i izrada novog zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, a od resornog ministarstva i da utvrdi ko su uzurpatori zemlje.

Pokrajinska vlada je svoje zaključke uputila Skupštini Vojvodine, a o datumu sednice na kojoj će se o njima raspravljati se još uvek nije odlučilo.

(RTV)