banner-image

Takmičenje za najbolju inovaciju

Otvoreno je prijavljivanje za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju (NTI) u 2016. godini, a organizatori pozivaju zainteresovane da prijave timove i krenu u ovogodišnju trku za priznanje koje će omogućiti da njihove ideje i invencije na velika vrata uđu na tržište i budu vrednovane.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje realizuje Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Tehnološko metalurški fakultet iz Beograda, uz podršku Privredne komore Srbije i RTS. Pravo učešća imaju timovi sastavljeni od tri člana, koji mogu biti fizička ili pravna lica. Prijavljeni timovi mogu podneti maksimalno dve prijave za učešće na takmičenju. Konkurs je otvoren do 4. maja.

Po rečima Vladimira Nikića s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu početni nagradni fond je 4,5 miliona dinara, a biće raspodeljen između takmičara sa najboljim inovacijama. Na ovo takmičenje su pozvane da učestvuju lokalne samouprave, ali i svi zainteresovani – kaže Nikić.

Inovacija treba da bude zasnovana na istraživanju i razvoju, ali i da originalnost bude tržišno primenjiva. Mora biti potpuno nov ili značajno izmenjen postojeći proizvod, usluga, proces ili softver. Više informacija može se naći na sajtu inovacija.org.

Ovo takmičenje postalo je tradicija u Srbiji. Održava se 12. put, sve više timova se prijavljuje, a lane ih je bilo 120. Viđene su prošle godine inovacije iz raznih oblasti – poljoprivrede, informacionih tehnologija, mašinstva, bankarstva, medicine, hemije… U završnom delu takmičenja nadmetalo se šest timova, a lovorike je odneo bankarski kiosk – Banky, najbolja tehnološka inovacija za 2015.