banner-image

Nevreme odnelo trećinu voćnjaka

Vremenske nepogode, koje su pogodile Srbiju poslednjih meseci, desetkovale su voćnjake u našoj zemlji. Stručnjaci kažu da je rod kajsija, malina, višanja, trešanja i za 30 odsto manji, dok voćari ističu da je šteta daleko veća. A, kako je rod slabiji, cene ovog voća, za ovaj period godine, izuzetno su visoke.

– Jagode i trešnje pretrpele su ozbiljne posledice, kako u kvalitetu tako i u prinosu – ističe Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije. – Padavine su izavale pucanje plodova kod trešnje, dok su jagode trulile ili nedovoljno sazrevale. Neke procene su da je kod ovog voća rod umanjen i do 30 odsto, u odnosu na prošlu godinu. Značajnu štetu pretrpela je i malina, naročito u Zlatiborskom okrugu. Samo tu je procenjeno da je uništeno oko 30 odsto roda. Uz to, kvalitet će biti lošiji. U ravničarskim krajevima berba je pri kraju, dok je u brdskim u punom jeku. Otkupna cena maline je od 200 do 230 dinara za kilogram.

Prema rečima Budimovića, kajsija je u vreme cvetanja imala loše vremenske uslove, pa je ovogodišnji rod vrlo mali, a samim tim, i cena previsoka. I višnje su podbacile, rod je manji za 30 odsto, a cena se kretala od 30 do 40 dinara za kilogram. Zbog toga je i veliki deo višanja ostao neobran.

– Jabuke, koje se gaje u kontrolisanim uslovima, gde ima protivgradnih mreža i drugih stvari, neće biti ugrožene ni u smislu roda, a ni kvaliteta – ističe Budimović. – Vlaga je napravila idealne uslove za razvoj biljnih bolesti, što je dovelo do većeg broja prskanja i zaštite od uobičajenog, pa samim tim i poskupelo proizvodnju voća. Tako je cena ovog voća, u maloprodaji, dostizala veće cene, čak i za 50 odsto, u odnosu na lane.

Kako nam je ispričao Savo Todorović, voćar iz sela Miokovci kraj Čačka, rod kajsije u njegovom voćnjaku, u odnosu na lane, je prepolovljen.

Podbacile i maline

Vrućina je dodatno uništila maline u valjevskom kraju, pa proizvođači očekuju da će rod biti prepolovljen, a kvalitet slabiji. Najveći deo malina moći će da se koristi u proizvodnji soka. A, proizvođači se nadaju jesenjoj malini, na većim nadmorskim visinama, koja bi malo mogla da spase sezonu.

(Novosti)