banner-image

Od države milijarda dinara za hladnjače, silose, navodnjavanje…

Mnogi poljoprivrednici i oni koji se bave poljoprivrednim biznisom ovih dana dobili su rešenja u kojima se navodi da im je država odobrila podsticaje za izgradnju silosa i podnih skladišta, hladnjača, plastenika… Za silose im je, recimo, dato i po šest miliona dinara, za hladnjače isto toliko, za plastenike i opremu pripalo im je najviše po tri miliona… Ukupno, samo za investicije koje se odnose na biljnu proizvodnju iz agarnog budžeta pripašće im više od milijarde dinara, a ni oni koji se bave stočarstvom neće biti uskraćeni za izdašnu pomoć.

Kako je “Agrosmartu” rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, za bespovratna sredstva namenjena biljnoj proizvodnju, na konkursima za nabavku mehanizacije, opereme za navodnjavanje, silose, hladnjače… podneto je 8.698 zahteva. Odobrena su sva predviđena sredstva po Uredbi o raspodeli  – milijarda i pedeset miliona dinara, a isplaćeno je oko 5.200 zahteva.

Najveći broj zahteva odnosio se na sisteme za navodnjavanje, plastenike, opreme i mehanizacije za setvu, sadnju i zaštitu bilja, kažu u Ministarstvu.

Podsticaje tražilo dve i po hiljade stočara

Kada je o stočarskoj proizvodnji reč, podneto je 2.543 zahteva, a isplaćeno oko 1.200.

-Odobrena je isplata svih predviđenih sredstava po Uredbi o raspodeli podsticaja, odnosno 264.100.000 dinara, a najviše zahteva podneto je za opremu i mehanizaciju za poboljšanje organizacije i efikasnosti stočarske proizvodnje i pripremu stočne hrane i manipulaciju, te za odlaganje, separaciju i distribuciju čvrstog i tečnog stajnjaka, kao i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla – rečeno nam je u ovom ministarstvu.

U biljnoj proizvodnji 35-40 odsto ukupno isplaćenog iznosa po Uredbi predstavljaju zahtevi sa podsticajima u rasponu od 1.000.000 do 6.000.000 dinara. U stočarskoj proizvodnji oko 55 odsto ukupno isplaćenog iznosa po Uredbi, su zahtevi sa podsticajima u rasponu od milion do tri miliona dinara. Međutim, najviši iznosi predstavljaju manji broj isplaćenih zahteva – do 10 odsto ukupnog broja isplaćenih. 

S. Gluščević