banner-image

Vojvođanskim voćarima 77 miliona za protivgradne mreže

U Pokrajinskoj vladi danas su potpisani prvi ovogodišnji ugovori o dodeli bespovratnih sredstava iz budžeta AP Vojvodine koja su usmerena na unapređenje voćarske proizvodnje. Radi se o 28 ugovora, vrednih oko 77 miliona dinara, namenjenih podizanju protivgradnih mreža na novih 70 hektara voćnjaka, saopštila je Vlada Vojvodine.

Obraćajući se danas poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na ova bespovratna sredstva, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je rekao da je nova Pokrajinska vlada u 2017. godini povećala podsticaje poljoprivrednicima u Vojvodini i da je od početka marta raspisano čak 16 konkursa.

„Ove godine imamo sa čime da izađemo pred poljoprivrednike u Vojvodini, budžet za poljoprivredu nikada nije bio veći, pogotovu onaj deo koji se odnosi na direktna bespovratna finansijska sredstva namenjena poljoprivrednicima. Imamo blizu 70 odsto više para nego prošle godine, za dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima“, rekao je Radojević.

On je još dodao da je, pored povećanja finansijskog iznosa, učinjen još jedan bitan iskorak u radu Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao signal podrške poljoprivrednicima u Vojvodini, posebno mladima i ženama na selu.

„Povećali smo nivo povrata sredstava poljoprivrednicima. Ako je prošle godine on iznosio 50 odsto, ove godine ide i do 70 odsto. Za sve nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava povrat sredstava je do 60 odsto, s tim što smo od ove godine konkretno dali dodatnu podršku poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, ženama – nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednici sa područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, koji mogu da ostvare povrat sredstava i do 70 odsto“, naglasio je Vuk Radojević.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je u 2017. godini za 20-tak odsto povećao iznos sredstava za izgradnju sistema protivgradnih mreže. Za razliku od prošle godine, kada je za ovu namenu bilo 270 miliona dinara, ove godine su planirana sredstva u iznosu od 320 miliona dinara. Danas je potpisano prvih 28 ugovora, od toga 27 sa fizičkim licima i jedan ugovor sa privrednim društvom, nosiocem registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

Ukupna vrednost investicija, na osnovu ovih 28 ugovora, iznosi oko 77 miliona dinara, od toga su 46,5 miliona dinara bespovratna sredstva iz pokrajinskog budžeta. U proseku, učešće Pokrajine u ovim investicijama je oko 60 odsto. Od 28 ugovora, četiri su potpisana sa ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i devet sa poljoprivrednim proizvođačima mlađim od 40 godina.

{youtube}SadwfzDtpTI{/youtube}