banner-image

Novi ugovori za subvencije za navodnjavanje, voćnjake, stada…

U Velikoj sali organa opštine potpisano je novih 125 Ugovora o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi. Predsednik opštine Dejan Kovačević uručio je ugovore poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije naše opštine.

„Najveće interesovanje i ove godine vlada za ulaganje u sisteme za navodnjavanje, podizanje zasada voća, kao i nabavku kvalitetnih grla junica i jagnjadi. Najveća pojedinačna subvencija ove godine je 400 000,00 dinara za nabavku traktora. Drago mi je što smo počeli sistemski da ulažemo u poljoprivredu. Do kraja meseca naš opštinu posetiće i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Sa njim ću razgovarati i o subvencijama ministarstva poljoprivrede za 2018. godinu, ali ćemo tražiti i smernice koje subvencije treba opština da daje. Od ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu smo dobili 4 miliona dinara za prevazilaženje poteškoća nastalih usled vremenskih nepogoda koje su pogodile opštinu Gornji Milanovac. Takođe, sa ministrom poljoprivrede ću razgovarati da se iznađu sredstva i kod tog ministarstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pogođeni gradom. Izdvajamo velika sredstva u budžetu za kupovinu protivgradnih raketa, kao i za subvencije za osiguranje i podizanje protivgradnih mreža. Sredstva za osiguranje su vrlo malo korišćena ove godine, pa pozivam poljoprivredne proizvođače da više koriste ta sredstva i osiguraju svoja gazdinstva jer je nemoguće nadoknaditi svu štetu koja nastane usled elementarnih nepogoda. Moramo pojedinačno sami da brinemo o tome, opština je preuzela prvi korak sa subvencijama za osiguranje, a na vama je da osigurate svoja domaćinstva“, rekao je predsednik opštine.

Prema rečima Milke Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu, do danas je potpisano 614 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava na osnovu kojih je poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno ukupno 28.372.694,00 dinara.

„I ove godine opština Gornji Milanovac izdvaja značajna sredstva za kalcifikaciju zemljišta. U tu svrhu izdvojeno je 2 miliona dinara. Od te sume 200.000 dinara opredeljeno je za hemijsku analizu zemljišta, a 1.800.000 dinara za nabavku krečnog materijala za popravku ph vrednosti zemljišta (smanjenja kiselosti). Hemijska analiza zemljišta je urađena, dobili smo rezultate i u narednih nekoliko dana će biti raspisana javna nabavka za krečni materijal. Ukupno je 81 registrovano poljoprivredno gazdinstvo podnelo zahtev i njima će srazmerno analizi zemljišta biti raspoređen krečni materijal“, Nedeljković.

U narednih nekoliko dana u Kancelariji za poljoprivredu biće potpisano još 55 obrađenih ugovora.

(Glas zapadne Srbije)