banner-image

Vojvođanska poljoprivreda pod digitalnim okom

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević potpisali su ugovor o finansiranju realizacije projekta „Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu“ vredan 10.000.000,00 dinara.

– Reč je o jednogodišnjem projektu baziranom na platformi Agrosens koja već postoji i čija upotreba je besplatna za poljoprivrednike kojima pruža meteorološke podatke, omogućava vođenje digitalne knjige polja, analize zemljišta, evidenciju troškova i slično. U planu je proširenje ove platforme i dodavanje dela koji se odnosi na Pokrajinski sekretarijat gde ćemo pokušati da digitalizujemo neke servise u cilju bolje komunikacije i interakcije između proizvođača i sekretarijata, odnosno službi koje su u okviru njega, rekao je prof. dr Crnojević i napomenuo da platforma koja postoji tek mesec dana već ima 5.000 korisnika.

– Zadatak ovog projekta je monitoring poljoprivrede Vojvodine daljinskom detekcijom, a ovim ugovorom omogućićemo efikasniju detekciju setvene strukture na teritoriji Pokrajine i bolju procenu stanja useva. Takođe, moći ćemo da detektujemo parcele koje se navodnjavaju, one koje su opremljene protivgradnim mrežama i plastenicima i ribnjake. Očekujemo da ćemo ovim putem moći da uočimo i sve divlje deponije u APV. Ovim ugovorom Sekretarijat će unaprediti svoj rad i postati efikasniji, jer će dobiti mogućnost za praćenje realizacije projekata koji su finansirani iz pokrajinskog budžeta, istakao je mr Radojević, napomenuvši da je sledeći korak obuka zaposlenih u Sekretarijatu, ali i savetodavaca, kako bi se  digitalni podaci što bolje i brže implementirali u praktični rad.

Crnojević je izrazio veru u to da će poljoprivrednici brzo ovladati digitalnim tehnologijama koje će im omogućiti da lakše i brže posluju. Najavio je da se u budućnosti planira digitalizacija  svih poslova, što će omogućiti da poljoprivrednici od svoje kuće obavljaju sve potrebne administrativne poslove na jednostavan i transparentan nači. 

Izvor:Poljoprivrednik