banner-image

Ruska pšenica preplavila svetsko tržište

Rusija će ove godine postati svetski lider po izvozu žitarica, jer namerava da, do sledeće žetve, na svetskom tržištu proda 45 miliona tona. Ruski silosi su prepuni, a cene na ovom tržištu su niske, pa je izvoz žitarica jedini izlaz.

Ali taj ruski rekord uplašio je američke farmere. Poređenja radi, u ruskom Ministarstvu poljoprivrede kažu da su od prošlogodišnje žetve izvezli 35 miliona tona žitarica, od čega je pšenice bilo 27,1 milion tona.

Iako je minulo leto bilo kišno, Rusija je uspela da sa polja sakupi rekordnu količinu. Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo 10. novembra ove godine da je požnjeveno 137,2 miliona tona žitarica, od čega je 88 miliona tona pšenice.

Ruski ambiciozni izvoz, po oceni „Volstrit džurnala“, uticao je na pad cene pšenice na svetskom tržištu. To je razlog što su američki farmeri 2017. posejali pšenice manje nego ikad.

Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov kaže da je zadovoljan što je u Rusiji tako uspešna žetva, a o nevoljama američkih farmera neka se brinu njihove vlasti. Tkačov iskreno kaže:

– Mi smo srećni da smo sa nekih tržišta potisnuli Amerikance.

Sada je glavni problem ruskih proizvođača žita gde da ga skladište, pa je logično što nastoje da povećaju izvoz. Ako ga ne bi izvozili, morali bi da ga prodaju ispod cene što bi napravilo ogromnu štetu proizvođačima, a neki bi se sigurno preorijentisali na druge poljoprivredne kulture. Glavni kupci ruske pšenice i drugih žitarica su Turska, zatim Egipat, Bangladeš, Saudijska Arabija, Indonezija, Azerbejdžan i Nigerija. Rusija izvozi žito u 123 zemlje.

Da bi se shvatilo zašto su ruski proizvođači zadovoljni zaradom, a američki kukaju, mora se napomenuti da je poslednjih godina rublja oslabila u odnosu na dolar. Zbog toga su ruski proizvođači konkurentni, i zadovoljni su i sa sadašnjim cenama na svetskom tržištu koje su pale u odnosu na one pre nekoliko godina.

Predsednik Saveza proizvođača žitarica u Rusiji Arkadij Zločevski kaže da ruski izvoz žitarica može da dostigne 55 miliona tona. Jedan od glavnih problema kočenja izvoza je postojeća infrastruktura. Poljoprivrednicima je išao naruku pad cena nafte i derivata, ali su zato železničari podigli cene prevoza.

Izvor:Večernje novosti