banner-image

Gde je završilo radioaktivno đubrivo?

EKOLOŠKI pokret Vrbasa (EPV) zatražio je od Vlade Srbije informaciju o radioaktivnom đubrivu uvezenom 2009. godine, za vreme mandata tadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Saše Dragina.

Predsednik EPV Ratko Đurđevac izneo je da, uprkos tome što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu protiv Dragina još u oktobru 2016. godine podiglo optužnicu zbog unošenja opasnih materija u Srbiju, do danas se ne zna gde je to đubrivo završilo i u kojoj je meri kontaminiralo ne samo zemljište i useve, nego i vodu i vazduh.

– Gde je završilo oko 3.000 tona fosfata sa sadržajem uranijuma, radijuma, cezijuma i torijuma iznad bezbednih 3.000 bekerela po kilogramu, pri čemu je u poslednjem momentu sprečen uvoz dodatnih 1.000 tona za preduzeće „Fertil“ iz Bačke Palanke – pitaju vrbaski ekolozi.

Kako su ovih dana napisali u zahtevu republičkoj vladi, njih zanima i da li neko uopšte meri nivo radioaktivnosti na našim njivama.

– Čiji je to zadatak, i da li poljoprivredne stručne službe raspolažu rezultatima takvih merenja? Građani Srbije imaju pravo da znaju kakva hrana dolazi na njihovu trpezu i da li se i kako mogu zaštititi od štetnih materija u njoj – istakao je Đurđevac.

 

Izvor:Novosti