banner-image

Otvara se prva digitalna farma u Krivaji

Biosens Institut je objavio da će u okviru projekta ANTARES, Srbija, ali i region, 20. marta dobiti prvu Digitalnu farmu.

Digitalna farma je jedinstveni, inovativni prostor koji za cilj ima da pospeši digitalnu transformaciju poljoprivrede u našoj zemlji, regionu i Evropi. Institut BioSens, kao Evropski centar naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, u okviru projekta ANTARES osmislio je Digitalnu farmu kao mesto na kom će inovativne tehnologije biti implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju i koje će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim dostignućima, testiraju ih i uvide njihov potencijal.

 Digitalna farma sastoji se od dva dela:

 Fizičkog gde njivama privrednog društva Krivaja d.o.o. u stvarnom proizvodnom okruženju rade brojne savremene mašine, alati i uređaji za preciznu poljoprivredu

Virtuelnog u kom platforma Digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti preko mobilnog telefona ili računara, a na osnovu podataka sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica.