banner-image

Galetin:Loš rod u Južnoj Americi pogurao kukuruz na 17,30 dinara

“Nešto se krupno dešava na svetskom tržištu kukuruza. Uzrokovano je sušom  u Južnoj Americi. Pre svega dva velika proizvođača kukuruza, Argentina i Brazil imaju ozbiljan podbačaj u proizvodnji, Argentina za preko pet miliona tona manje kukuruza, Brazil takođe. Dakle, ova dešavanja su se najpre odrazila na berzansko trgovanje u Čikagu, što je povuklo cenu kukuruza naviše. Tako je za kratko vreme kilogram ove žitarice i kod nas pomerio cenu za oko dva dinara, sto je iznenađenje i za naše poljoprivrednike”, kazao je agrarni analitičar Žarko Galetin za emisiju “Brazde” RTV-a.

Komentarišući Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Galetin ocenjuje da je 4.000 dinara po hektaru direktnih davanja jedan deo u strukturi agrarnog budžeta koji još uvek nije dostigao zakonski minimum od pet procenata ukupne državne kase. Ipak, dobro je da država ima neku predvidljivost u agranoj politici, pri čemu, napominje, 4.000 dinara svakako nije dovoljno za konkurentnost naših poljoprivrednika, koji su i do sada dobijali isti iznos – dve plus dve hiljade dinara, a sada je to objedinjeno u jednu meru od 4.000 dinara.

Galetin podseća da je koncept agrarne kase prevashodno usmeren ka razvoju stočarstva i da u tom pogledu ima razvojnu notu, ne samo kroz regrese kamata već i dodelu bespovratnih sredstava mladim poljoprivrednicima.

Osvrćući se na  mere pokrajinske administracije ovaj poznavalac prilika u agraru smatra da je dobro to što su sredstva za agrar u odnosu na prošlu godinu udvostručena.

-Treba pohvaliti pokrajinsku administraciju, jer su sredstva udvostručena u odnosu na prošlu godinu. Oko 200 miliona dinara je predviđeno za mlade do 40 godina preko startap programa, što bi trebalo da popravi demografsku sliku sela – kaže on.

Po njemu, prilvilegija poljoprivrednika na teritoriji Vojvodine je to što mogu da koriste sredstva iz tri izvora finansiranja – republički, pokrajinski i novac iz lokalnih samouprava. Ne treba zaboraviti, primera radi, da Pokrajinski sekrtarijat za poljoprivredu daje bespovratna sredstva i za preradu grozđa, dakle za delatnost koju ne prepoznaje IPARD. Za tu namenu odvojeno je 230 miliona dinara, kaže Galetin.