banner-image

Dan planete je dan borbe protiv plastike

Danas, 22. aprila širom sveta proslavlja se Dan planete Zemlje. Ovaj Dan uspostavljen je 1970 godine s ciljem da ljude podseća na odgovornost prema planeti na kojoj žive.

Ovogodišnji Dan planete Zemlje posvećen je tretmanu plastičnog otpada i tim povodom širom sveta održavaju se akcije koje treba da doprinesu da se zaustavi dalje zagađenje naše planete plastikom koje je teško razgradiva. 

I u Srbiji se preduzimaju koraci za smanjenje zagađenja plastičnim otpadom. Tako je pre nekoliko dana objavljena vest da će naša zemlja zabraniti upotrebu teško razgradivih tankih plastičnih kesa, a da će se umesto njih koristiti biorazgradive, ali da će se one naplaćivati.

Ova zabrana posledica je primene Direktive o plastici prema kojoj potrošnja plastičnih kesa treba da se ograniči na 90 po jednoj osobi godišnje. Nezvanični podaci ukazuju da s u Srbiji utroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a da prosečan stanovnik troši sedam ovih kesa dnevno.

 Pojedine prodavnice već su počele sa simboličnom naplatom plastičnih kesa što će, kako se očekuje, dovesti do toga da se kupci podstaknu da nose svoje torbe.