banner-image

Navodnjavanje jedini lek protiv suše

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“ u naselju Gabrić kod Subotice, vredne više od 4,7 miliona evra.

Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić“ jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u AP Vojvodini.
Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović izjavio je ovom prilikom da su Pokrajinska vlada i JP Vode Vojvodine za kratko vreme završili pripremu 11 projekata čija je realizacija u toku i najavio nove u narednom periodu.

„Ovo je veliki posao, svedoci smo klimatskih promena i suše koja je bila velika opomena prošle godine, moraćemo mnogo više da radimo u narednom periodu, da bi uz elektrifikaciju polja, i uz dodatne podsticajne mere za one koji žele da nabave sisteme za navodnjavanje bili mnogo zaštićeniji od nepovoljnih klimatskih uslova“, istakao je predsednik Mirović.

Pokrajinska vlada obezbedila je sredstva za pripremu projektne dokumentacije, a ovakvi projekti nastaviće se i u drugoj fazi gde će kroz 13 projekata na oko 60.000 hektara biti pripremljena osnova na kojoj će poljoprivredne zadruge i poljoprivrednici povlačiti kanalsku vodu do svojih poljoprivrednih površina, rekao je predsednik Mirović.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada prošle godine izdvojila 126 milona dinara za pripremu projektne dokumentacije a JP Vode Vojvodine je formiralo posebno projektno odeljenje.
„Cilj je da ove i narednih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruišemo dvonamenske i regionalne sisteme i stvorimo uslove za navodnjavanje u AP Vojvodini“, rekao je predsednik Mirović.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da će poljoprivreda naše zemlje izgledati potpuno drugačije i otpornije na klimatske promene do kraja mandata ove Vlade kroz projekte navodnjavanja, zaštite od poplava i protivgradne zaštite.

Podsistem „Tisa- Palić“ obezbeđuje vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima opština Senta, Kanjiža, Subotica i Bačka Topola, kao i za industriju i osveženje vode u prirodnim jezerima Palić i Ludaš.
(Agrosmart)