banner-image

Licitacija za Tenisove njive početkom novembra

Nema nikakvih problema sa fabrikom nemačke mesne industrije „Tenis“, smatra ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je nedavno istakao da će poljoprivrednici moći da uđu u licitaciju za zemljište 1. novembra ove godine kako je i planirano.

„Pravo prvenstva zakupa za ‘Tenis’ je dato do 1. novembra. Poljoprivrednici na prostoru Zrenjanina i Kikinde će na osnovu licitacije moći da uđu u zemljište i obrađuju ga. Sa ‘Tenisom’ nema nikakvih problema, ta investicija će biti realizovana na tri farme i plus se ide na prerađivacku industriju“, rekao je Nedimović. 

On je najavio i izgradnju farme na proleće sledeće godine, a u naredne tri godine izgradnju još tri farme i klanice.

Nemački proizvođač „Tenis“ u obavezi je da započne svoje ulaganje krajem ove ili početkom sledeće godine, a dok ne krene sa podizanjem farmi u Srbiji, zemljište koje je od države dobio u zakup na 30 godina biće ponuđeno drugim zainteresovanim investitorima.

Ova nemačka kompanija, čiji se dolazak najavljuje već nekoliko godina, u avgustu prošle godine dobila je dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi i 2.400 hektara u Zrenjaninu (Banatski Despotovac), a još čeka odobrenje lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju. Ipak, taj proizvođač još nije ušao u zvaničan zakup zemljišta, odnosno nije počeo izgradnju farmi.

Nedimović je ranije za Politiku rekao da je planirano ulaganje „Tenisa“ 20 miliona evra po farmi i 50 zaposlenih na svakoj od dogovorenih lokacija.

„Tenis ima pet aplikacija za pet lokacija, što znači da je reč o investiciji od 100 miliona evra i otvaranju 250 novih radnih mesta„, naveo je ranije Nedimović.

Podsetimo, aprila 2015, na godišnjicu Vlade, ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok potpisali su Memorandum o razumevanju i tom prilikom je rečeno da je namera kompanije da proizvodi tri miliona svinja. Iz „Tenisa“ su najavili najpre pet farmi u Banatu – Pančevu, Vršcu, Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi. Nemački biznismen je poručio kako njegov tim ne dolazi da bi potisnuo srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakao proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. On je najavio i ulaganje od 300 miliona evra u narednih pet godina.

Izvor:021