banner-image

Skup balkanskih proizvođača tradicionalne hrane

Peti skupTerra Madre Balkans, sastanak koji okuplja prehrambene zajednice iz jugoistočne Evrope  održava se u Briselu od 21. do 23. maja 2018. godine.

Predhodni skupovi održani su u u Sofiji (2010, 2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), a ove mreža Terra Madre Balkan odlučila da se predstavi u jeku evropske debate u godini koja je presudna za budućnost nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Ovom skupu prisustvuje više od 100 delegata iz 9 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Republika Makedonija, Rumunija i Srbija) koji će predstaviti različite potencijale Terra Madre Balkans – mrežu duboko ukorenjenu u region s hiljadama pristalica, 24 Slow Food Presidijuma, preko 100 prehrambenih zajednica, 50 kuvara i 15 obrazovnih programa o ishrani i ukusima.

Terra Madre Balkans će pokrenuti seriju događaja u cilju demonstriranja skrivenih potencijala Balkana, od političkih debata do degustacije hrane i umrežavanja sa proizvođačima hrane iz regiona koja se proizvodi neindustrijskim metodama.

Terra Madre Balkans održava se u okviru bugarskog predsedavanja većem EU, koji posebnu pažnju posvećuje zapadnom Balkanu i njegopvoj budućnosti u Evropi. Danas će u Evropskom parlamentu biti održana konferencija “Potencijal zapadnog Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač za integraciju u EU“.

Fokus ove konferencije biće na potencijalu Balkana za održiv ruralni razvoj kao pokretač za integraciju u EU. Međunarodni Dan biodiverziteta, 22. maj, obeležiće se izložbom i degustacijom balkanske hrane ispred kantine Parlamenta.

Konferencija “Budućnost balkanskog nasleđa hrane” održaće se 23. maja i tada će se ukazati na dodatne potrebe, ograničenja i potencijale proizvođača balkanskih proizvoda koji se proizvode neindustrijskim metodama i zbog toga imaju dodatu vrednost.

(Agrosmart)