banner-image

I dalje veoma toplo uz retke padavine

Prema prognozi vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) za period od 28.5. do 6. 6. 2018. godine, u Srbiji se u periodu od 28. do 31. maja očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme, uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima, grmljavinom. Pljuskovi su mogući uglavnom u zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje.

U petak 1. i subotu 2. juna prognozira se promenljivo oblačno vreme sa češćom pojavom kratkotrajne kiše i pljuskova sa grmljavinom. Nakon toga se očekuje malo svežije vreme, sa temperaturom vazduha oko prosečnih vrednosti, uz retku pojavu padavina. Prema prognoziranim vrednostima spi-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti umereno vlažno.

Inače, kako se navodi u redovnom biltenu RHMZ toplo i nestabilno vreme sa padavinama tokom proteklih sedam dana pogodovalo je razvoju infekcije prouzrokovačem plamenjače i pepelnice vinove loze.

U ovoj fazi razvoja vinove loze postoji opasnost i od infekcije prouzrokovačem sive truleži. Na nekim lokalitetima u zasadima jabuke i kruške registrovani su simptomi bakteriozne plamenjače. Visoka vlažnost vazduha dovela je do ostvarenja uslova za jake infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, kao i do spiranja prethodno nanetih preparata. Postojao je i visok rizik od infekcije prouzrokovačem mrke truleži plodova i prouzrokovačem pegavosti lista višnje i trešnje. U pogledu ratarskih kultura pšenica se nalazi u osetljivoj fazi cvetanja u kojoj se u uslovima padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha ostvaruju ulovi za infekciju prouzrokovačem fuzarioze klasa. Što se tiče insekata štetočina u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca.

Na feromonskim klopkama registruju se ulovi imaga trešnjine muve a konstatovani su i svi razvojni stadijumi kruškine buve. Kod ratarskih kultura na krompiru je registrovano prisustvo imaga i larvi krompirove zlatice.