banner-image

Zelena stranka zbog činčila traži ostavku Rističevića

Zbog odluke skupštinskog Odbora za poljoprivredu da se o ukine zabrana farmerskog uzgajanja krznašica, narodni poslanik iz redova Zelene stranke Goran Čabradi zatražio je ostavku predsednika tog odbora Marjana Rističevića. On je ujedno kazao da će zbog ove skandalozne odluke tražiti i prijem kod premijerke Ane Branabić.

U utorak je na predlog i inicijativu Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojena sporna odluka o ukidanju zabrane farmerskog uzgajanja krznašica koja je naišla na usudu javnosti. Reč je o Zakonu donetom 2009. godine po kome je zabrana uzgoja krznašica trebalo da stupi na snagu 1. januara 2019. godine.

Kako kaže Goran Čabradi, nakon ove odluke, Srbija se svrstava u red zemalja koje su po još jednom neprimenjivanju sopstvenog zakona na začelju Evrope.

– Sramna je odluka Odbora, jer nijedan argument koji su izneli nije niti logičan, niti pravno utemeljen. Sa ekološkog aspekta, ta odluka je naročito skandalozna, jer je Svetska banka izvestila da uzgoj krznašica spada u red pet najvećih zagađivačkih industrija. Sa moralnog i etičkog aspekta ova rasprava je održana na Svetski dan zaštite životne sredine i time je još apsurdnija, a činjenica da se za jednu bundu ubije između 150 i 200 činčila je podatak koji govori sam za sebe – izjavio je predsednik Zelene stranke.

On je izneo podatak i da 16 zemalja Evropske Unije ima potpunu zabranu uzgoja životinja krznašica, a Srbija, koja pretenduje da bude članica EU, ukida i odlaže primenu ovog Zakona.

– Sa druge strane, finansijski pokazatelji govore da je firma koja se bavi uzgojem krznašica u Srbiji iskazala dobit od 946.000,00 dinara, dok firma koja proizvodi veštačka krzna stvara 65 puta veću dobit, odnosno 61.851.000,00 dinara – u istoj godini. Zato pitam: Zašto se u minut do dvanaest predlaže ukidanje ovog Zakona i odlaganje njegove primene? Zbog čega nikom od relevantnih udruženja za zaštitu životinja nije dozvoljeno da prisustvuju održavanju Odbora za iako su uredno prijavili zahtev?

Predsedavajući Odbora, narodni poslanik Marijan Rističević, javno je obećao da će podneti ostavku ukoliko se dokaže da je 16 zemalja Evropske Unije uvelo potpunu zabranu uzgoja životinja krznašica.

Podsetimo, najava ukidanja zabrane farmerskog uzgoja činčila naišla je na velike osude javosti, posebno udruženja za zaštitu životinja.

Izvor: 021