banner-image

Uskoro prvi automatski sistem protivgradne odbrane

Automatski sistem protivgradne odbrane koji šalje protivgradne strelce u penziju, biće instaliran u Radarskom centru Valjevo koji brani teritoriju površine od skoro 590.000 hektara.
Novi automatskim sistemom tako će najpre biti zaštićeni od grada Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Šabac, Valjevo, Lajkovac, Mionica, Osečina,Ub i Obrenovac.

Država je, naime, procenila da Kolubarski i Mačvanski okruzi trpe najveće štete od grada.

U Republičko hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) za Blic kažu da je automatizacija sistema odbrane od grada „izuzetno kompleksan projekat“, te da će se u instalaciju krenuti u naredna dva meseca.

„Urađena je obimna projektna dokumentacija, pripremljeni su svi potrebni zahtevi i uslovi kako bi ovakav projekat bio uspešno realizovan. U naredna dva meseca mislimo da će se okončati sve potrebne procedure i da će se krenuti sa realizacijom nabavke. Nadamo se da će do naredne sezone biti urađeno dosta toga i da će se krenuti sa radom sa automatskim lanserima na ovom području“, kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavili su da se postavljanje automatskog sistema planira na teritoriji cele države, a ministar Branislav Nedimović je predočio da će na taj način biti rasterećeni budžeti opština i gradova iz kojih je novac izdvajan za rukovaoce protivgradnih sistema.

Automatizovane stanice za odbranu od grada, inače, svode na minimum mogućnost greške kod gađanja gradonosnih oblaka.

Izvor:GZS