banner-image

Formiran tim ministarstava za borbu protiv paljenja strnjike

Te timove čini osoblje Sektora za vanredne situacije i Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, i inspektori Odeljenja Ministarstva poljoprivrede za poljoprivrednu inspekciju.

Timovi su sinoć prošli auto-putem od Šida do Šimanovaca, gde su pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije ugasili dva požara kod Rume i Pećinaca, piše u saopštenju MUP-a.

U toku je utvrdjivanje identiteta lica koja su izazvala te požare, kao i identiteta vlasnika, odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta, protiv kojih će biti podnete prijave nadležnim organima.

MUP je saopštio da će i narednih dana biti kontrole poštovanja Zakona o zaštiti od požara i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je danas da gradjani ne spaljuju ostatke posle žetve useva. Naglašavaju da se za parcele na kojima je utvrdjeno spaljivanje proveravaju podaci o vlasništvu, površini radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

„Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor koja odredjuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu. Tokom trajanja perioda pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima“, navodi se u saopštenju.

Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

(Beta)