banner-image

Trulež, nečistoća i niska cena ojadili proizvođače šećerne repe

Prvi put ove godine poljoprivrednici u Bačkoj imaju problema sa trulom repom, a na nekim parcelama procenat trule repe je toliki da šećerane repu vraćaju proizvođačima.
Jedan „Holmer“ dnevno izvadi više od 500 tona repe, a među izvađenom repom je i nekoliko tona trule repe. To se prvi put dešava na njivama Bačke koja je najpovoljnije područje za proizvodnju šećerne repe.

„Ovo je prva godina da se u ovom delu Bačke pojavljuje trulež. Po ugovoru šećerane su obavezne da prime repu koja ima do pet posto truleži. Sve ostalo vraća se, prebira i onda vraća u šećeranu, što je dodatni trošak za proizvođače, odnosno za 10 do 15 posto smanjuje profit“, kaže Branislav Rabrenović, član Zemljoradničke zadruge „Klas kop“ iz Kruščića.

„Najviše zameram našim stručnjacima što niko nije došao da vidi i objasni šta se dešava. Do sada truleži na bačkim njiva nije bilo, a i ako je bilo to je bilo tek jedan ili dva posto, ove godine nekim ljudima vratili su repu jer je procenat trule repe bio i 15 – 20 posto„, kaže Radovan Minić, poljoprivrednik iz Sivca sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnjom šećerne repe.

Da ima pojave truleži potvrđuju i stručnjaci u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor.
„Čujemo sa terena da je kod nekih proizvođača procenat truleži bio nešto značajniji nego prethodne godine i za ovo područje to je ranijih godina bila nepoznata pojava. Ovo nam sada govori da bi ubuduće kod planiranja setve šećerne repe trebalo obratiti pažnju na plodored, jer se ovakvi problemi najčešće javljaju na parcelama gde je već bila sejana šećerna repa. Ove godine tome treba dodati i povoljne klimatske uslove koji su pogodovali da dođe do pojave truleži, a to su stresni uslovi od samog proleća koji su pratili proizvodnju repe“, kaže Zoran Boca, savetodavac u PSS Sombor.

„Velike padavine su doprinele da repa buja, onda je u avgustu došlo do suše, koren je postao gumenast i onda se pojavila trulež“, kaže Rabrenović.
U šećerani Cervenka kažu da određeni procenat trule repe kod poljoprivrednika tolerišu.

„Mi imamo određenu toleranciju, ali situacija ove godine ne odgovara ni proizvođačima ni nama prerađivačima“, kaže direktorka Sirovinskog sektora Šećerane Crvenka Irena Stojanović.

Osim truleži repe problem poljoprivrednicima je i veliki procenat nečistoće, veći nego što je to bio slučaj prošle godine iako sada u toku vađenja repe nema blata.

„Kiše nije bilo dva meseca, da li je onda moguće da nečistoća iza „Mausa“ bude 20 posto? Shvatamo da je cena šećera katastrofalna, da su šećerane u problemu, ali ajde da nađemo zajednički jezik da se to prevaziđe. Kada je najveće blato bilo izvlačili smo repu a nečistoća je bila 15 posto, a sada je nečistoća 25, a kiša nije pala dva meseca. Računica je takva da će oni koji budu na nuli još i dobro proći“, kaže Minić.

Na području Sombora, Apatina i Odžaka šećerna repa posejana je proletos na nešto manje od 10.000 hektara. Do sada je izvađeno oko 30 posto, a prosečan rod je oko 53 tone po hektaru.
Izvor:RTV