banner-image

Krave na paši uzrok sudskog spora u Nemačkoj

Bračni par koji je kupio veliku kuću u poljima na obodu Holckirhena, gradića južno od Minhena, tužio je susede farmere upravo zbog tih zvona i buke koju prave. Kada su se preselili u kuću 2011. godine, polje je bilo prazno, ali je 2014. godine pašnjake zakupila Regina Kiler, vlasnica male farme krava. Par, koji nije imenovanan, takođe se žali zbog neprijatnog mirisa đubriva i insekata.

Regina Kiler kaže da su zvona deo bavarske tradicije i farmerskog života. Ona je 2017. godine dobila spor, ali je par uložio žalbu Višem sudu u Minhenu.Takođe su tužili i lokalni savet, zbog, kako su naveli, omogućavanja nedozvoljene ispaše.

Zvona krava se čuju i danju i noću, tvrdi ovaj par , a na suđenju su rekli da su zbog toga u depresiji i ne mogu da spavaju. Tvrdili su i da je nošenje zvona oko vrata okrutno prema kravama, jer ne mogu slobodno da se kreću i gazde uvek znaju gde su, pa i tokom noći.
„Da li ste ikada videli slična zvona u Holandiji?“, postavili su pitanje na sudu i predložili da gazde ugrade GPS sistem životinjama, ako žele stalno da ih prate.

Regina Kiler i njen pravni tim tvrde da zvona pomažu ako životinje pobegnu, dok su im GPS sistemi skupi i još su u eksperimentalnoj fazi. Kiler je dobila veliku podršku ostalih meštana.
„Krave i zvončići su deo naše tradicije“, rekao je jedan meštanin. Drugi se složio: „Ljudi moraju da prihvate da ovde imamo farme – sa kravama i zvončićima. „Tako imamo sveže mleko.“

Jedan od meštana je, međutim, rekao da misli „da ne treba odmah zauzimati stranu – nikada ne znate šta se tačno dešava ako niste direktno uključeni. „Uvek postoje dve strane priče.“

Gradonačelnik Holckirhena, Olaf von Lovis, pomalo je i diplomata. „Postavlja se pitanje koliko su zvona deo poljoprivredne tradicije našeg rgiona. Drugo pitanje je koliko držanje i gajenje životinja smeta ostalima“, rekao je on.
On je svestan problema- neprijatnog mirisa i skupljanja muva i insekata. Ali dodaje da je „ispaša uobičajena praksa na ovom području i predstavlja važan stub poljoprivrede“.

Odluka po drugoj tužbi očekuje se u regionalnom sudu u Minhenu u januaru. Za sada nema buke – krave gđe Kiler provode zimske mesece unutar staja.

Izvor: BBC