banner-image

Stipendije za studije poljoprivrede u Mađarskoj

U pitanju je program za post-diploske studije u oblasti poljoprivrede, a namenjen je istaknutim studentima iz zemalja u razvoju i iz zemalja sa srednjim prihodima.

Program je ove godine otvoren 11 put za redom, sa ciljem da FAO stipendija, koja je sponzorisana od strane Mađarske vlade, pruži mladim profesionalcima šansu da prošire svoje znanje. Oni koji budu primljeni na program, dobiće nova akademska znanja iz oblasti stočarstva, navodnjavanja ili iz oblasti menadžmenta u zaštiti životne sredine, i to na jednom od dva mađarska fakulteta – Univerzitet „Pannonia“ ili „Szent István„. Oba fakulteta smatraju se za renomirane institucije visokog obrazovanja u Mađarskoj.

Stipendija pokriva troškove prijave i školarinu, osnovne knjige i literaturu, smeštaj u domu, troškove života kroz džeparac za studente i zdravstveno osiguranje.

Rok za prijavu na konkurs je 28. februar 2019, za akademsku godinu koja će početi u jesen 2019. 

Do sada je oko 300 studenata prošlo kroz programe mađarskog FAO stipendiranja. Nakon povratka u svoje matične zemlje, studenti su nakon učešća u edukaciji za sebe obezbedili veće šanse za zapošljenje na tržištu rada. Osim toga, ostali su deo globalne profesionalne mreže, koja je sastavljena od njihovih kolega i profesora.

Osim studenata iz Srbije, konkurs je otvoren i za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru, kao i za mnoge svetske zemlje poput Jermenije, Belorusije, Ukrajine i drugih.

(Agrosmart, foto: ©FAO/Lea Plantek)