banner-image

Komasacija više od 10.000 hektara u Sonti

U Sonti se sprovodi proces komasacije zemljišta, koji će meštanima, nakon završteka, omogućiti brojne prednosti u procesu agrarne proizvodnje. Komasacija je vredna oko 2.000.0000 evra i finasira se iz budzeta opštine Apatin i APV-a.

 Poljoprivredni proizvođači iz Sonte, poput Dejana Stojakovića, koji obrađuje oko 150 jutara zemlje konačno su dočekali komasaciju, naročito zbog toga što su im parcele, koje obrađuju, razmeštene po celoj katastarskoj opštini. Osim ukrupnjavanja poseda, ističu, ovaj proces doneće im nove atarske puteve, kanalsku mrežu, ali i uštede.

„Meni će komasacija omogućiti smanjenje troškova, smanjiću potrošnju goriva, pošto su mi parcele raštrkane, a kada se ukrupne povećaće se i prinos“, kazao je Dejan Stojaković, poljoprivrednik iz Sonte.

„Cilj je da niko ne bude oštećen i komasacija će biti transparentna. Ljudima će se pomoći da ukrupne svoju zemlju i gazdinstva“, rekao je Dragan Radojević, sekretar MZ Sonta.

Plan je da se komasacija završi za 39 meseci, a posao neće biti lak, jer u ovoj katastarskoj opštini ima preko 19.000 parcela.

„U procesu komasacije učestvuje više hiljada ljudi, gde su svi učesnici ravnopravni, od malih poljoprivrednih proizvođača do velikih i pravnih lica, pa sve do države. Vrednost postupka je oko dva miliona evra, a sredstva su iz budžeta Opštine Apatin i sufinansiranja APV-a. Suština postupka komasacije je da olakša poljoprivrednu proizvodnju proizvođačima“, izjavio je mr Vladimir Simin, predsednik Komisije za sprovođenje komasacije u KO Sonta.

U procesu komasacije u ovoj opđtini biće obuhvaćeno 10.400 hektara poljoprivrednog zemljišta i 450 hektara građevinskog. U toku je prva faza i izrada digitalnog plana za dalje korake u ovom postupku.

Izvor:RTV