banner-image

Opštine nemaju pravo da regulišu način gajenja pčela

Ministarstvo poljoprivrede je 2010. godine donelo Pravilnik o uslovima i načinu gajenja pčela koji reguliše i udaljenost pčelinjaka od puteva i objekata, pa su samim tim lokalni opštinski propisi po tom pitanju postali ništavni. Međutim, kako se navodi na sajtu SPOS, pojedine opštine u Srbiji su i dalje zadržale i primenjuju svoje interne, ranije donete pravilnike, iako su donošenjem nacionalnog pravilnika, te svoje pravilnike trebale da stave van snage, jer je i pravno i na svaki drugi način logično da je nacionalni propis stariji od opštinskog. Pojedine opštine su, kako se dalje navodi, imale toliko čvrst stav po ovom pitanju da je SPOS morao da interveniše, i da zamoli poljoprivrednu inspekciju da reaguje.

Najveći problem nastaje u onim opštinama koje žele da primenjuju svoje propise, a ne nacionalni Pravilnik po pitanju utvrđivanja udaljenosti pčelinjaka od puteva i objekata. Takav slučaj  bio je u Beočinu koji je posetila poljoprivredna inspekcija i potvrdila da opština nema pravo regulisanja propisa iz ove oblasti. 

Naime, Skupština opštine Beočin je još 2006. godine donela Odluku o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja gde je u članu 28. propisana udaljenost postavljenja pčelinjaka od najmanje 50 metara od stambenih objekaata, objekata za  držanje životinja, objekata vodosnabdevanja i javnih puteva, s tim da ulaz u košnice ne sme biti okrenut prema ovim objektima. To je u suprotnosti sa važećim Zakonom o stočarstvu koji propisuje uslove i način gajenja pčela. Poljoprivredna inspekcija je nakon posete ovoj opštini konstaovala da jedinice lokalne samouprave namaju pravo regulisanja propisa iz ove oblasti.

(Agrosmart)