banner-image

Rekordan broj učesnika Savetovanja agronoma

U kongresnom centru “Srbija” na Zlatiboru, otvoreno je 53. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, saopšteno je iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Dobar odziv učesnika bio je sasvim očekivan s obzirom na dugu tradiciju održavanja i prestižan status instituta od nacionalnog značaja koji je dodeljen domaćinu skupa. Međutim, rekordan broj od 1400 posetilaca prevazišao je sva naša očekivanja i ujedno učinio da ovogodišnji skup bude najposećeniji u istoriji održavanja Savetovanja agronoma i poljoprivrednika, oborivši rekord postavljen pre 33 godine u Kuparima, SFRJ, kaže se u saopštenju.

Svečano otvaranje 53. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije svojim prisustvom su uveličali državni sekretar prof. dr Viktor Nedović koji je i otvorio Savetovanje, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Nedeljko Tica, pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević, savetnik ministra za evropske integracije Danilo Golubović, dekan Univerziteta „Goce Delčev“ iz Štipa, prof. dr Ljupčo Mihajlov, predstavnici naučnih institucija i univerziteta, brojni predstavnici medija i poljoprivredni proizvođači.

Dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Savetovanja, s ponosom je istakao da ovogodišnji skup beleži rekordnih 1400 posetilaca, što ga ujedno čini najposećenijim u istoriji održavanja Savetovanja agronoma i poljoprivrednika u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Direktor Instituta, dr Svetlana Balešević Tubić, istakla je da je zahvaljujući izuzetnim dostignućima u domenu nauke i struke, brojnim rezultatima istraživanja i naučnim publikacijama, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je 2018. godine proglašen institutom od nacionalnog značaja, dodajući da naučni radnici Instituta stvaraju najkvalitetnije sorte i hibride koji mogu da odgovore svim zahtevima i potrebama.

Rezultat ugleda Instituta u svetu su i dve najveće svetske konferencije, o soji i suncokretu, koje će se održati upravo u Novom Sadu u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, najavila je u uvodnom govoru dr Svetlana Balešević Tubić,

Predsednik Upravnog odbora Instituta, prof. dr Bogdan Kuzmanović, posebno  je istakao da osnovni resurs Instituta nije kapital i tehnologija, nego kreativnost i ideja, stvaranje nečeg boljeg, novijeg i naprednijeg. 

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pozdravio je skup u ime organizatora 45. simpozijuma “Poljoprivredna tehnika” koji se u isto vreme održava na Zlatiboru.

Ogroman iskorak, rekao je, učinjen je u vezi sa poboljšanjem produktivnosti u poljoprivredi povećanjem obradivih površina, povećanjem prinosa, osavremenjivanjem poljoprivrednih procesa i informacionih tehnologija. Važno je da se ovom prilikom prenesu nova saznanja, kako bi se poljoprivredni proizvođači bolje informisali i udružili, u cilju smanjenja cene i efikasnijeg korišćenja podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, jer primena savremene nauke i tehnologije i upotreba kvalitetnog semena mogu značajno da doprinesu boljim rezultatima, rekao je Tica.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević, rekao je da je poljprivreda nezaobilazan faktor razvoja, koji je, pre svega, zasnovan je na znanju, inovacijama i primeni savremenih tehnoloških rešenja u uslovima konkurentne, nepredne i tržišno orijentisane poljoprivrede.

(Agrosmart)