banner-image

Počinje kontrola korišćenja insekticida štetnih za pčele

Kao što je poznato, jedan od glavnih uzroka masovnog trovanja pčela u Srbiji je nelegalni tretman semena suncokreta zabranjenim insekticidima neonikotinoidima (imidakloprid, tiametoksam i klotianidin) koji dovode ne samo do akutnog trovanja pčela, već ostvaruju i dugotrajne štetne efekte na pčele, te pčele uginjavaju i tokom zime i proleća usled konzumiranja zagađenog polena. Avgusta prošle godine je definitivno dogovoreno sa Upravom za zaštitu bilja da se krene u kontrolu zasađenog semena odnosno biljaka koje iz njega izrastaju, na prisutvo zabranjenih neonikotinoida a sada je sa šefom fitosanitarne inspekcije Nenadom Milojevićem dogovoreno i operativno delovanje po tom pitanju, prenosi portal Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Tim povodom SPOS poziva sve pčelare i savesnie poljoprivrednike da anonimno prijave SPOS-u (pa će SPOS prijavu takođe anonimno proslediti nadležnim inspekcijama), svako saznanje o tome da neko tretira seme suncokreta ili kukuruza zabranjenim neonikotinoidima, ili prodaje pesticide uvezene „crnim kanalima“ u svom domaćinstvu. 

Nakon prosleđivanja prijava inspekcija će službeno angažovati policijske organe, kao i tržišnu inspekciju, i proveriti tačnost prijave, te preduzeti odgovarajuće mere. Sada je, kako navode iz SPOS, na svakom od nas da u svom selu, gradu ili opštini iskoreni prodaju nelegalnih pesticida, i to moramo da uradi odmah, a ne kad dođe trenutak za selidbu na suncokret ove godine, jer će tad biti kasno.

Problem sa nelegalnim pesticidima je u tome što oni zvanično nisu predmet rada fitosanitarne inspekcije koja se bavi samo primenom legalno registrovanih pesticida. Crno tržište je predmet rada policije i tržišne inspekcije, a pesticidi na crnom tržištu se smatraju opasnim materijama, a ne pesticidima. Međutim, fitosanitarna inspekcija itekako može da „angažuje“ policiju i tržišnu inspekciju, ali mora da raspolaže prijavom onih koji se bave nelegalnom primenom ili nelegalnom distribucijim pesticida. 

Kada ove godine suncokret bude zasejan i krene da niče i raste, fitosanitarna inspekcija uzorkovaće određeni broj parcela (najbolje po prijavi, ili slučajnim izborom, pre svega u krajevima gde je 2018. godine bilo nezvaničnih trovanja (jer nije bilo nijedne jedine zvanične prijave trovanja na suncokretu), što znači da je bilo nelegalne primene neonikotinoida, i obaviti analizu biljaka na prisustvo spornih neonikotinoida. Jedna takva analiza košta oko 32.000 dinara (i država će u tu svrhu morati da odvoji značajnu sumu), pa iz SPOS-a mole da prijave budu ozbiljne i pouzdane. 

Nakon što stignu prijave, sa Upravom za zaštitu će se napraviti plan kontrole zasada i počeće kažnjavanje nesavesnih poljoprivrednika.

(Agrosmart)