banner-image

Za razvoj vinarstva u negotinskom kraju 7 miliona evra

U razvoj vinske industrije i unapređenje turističke ponude u negotinskom kraju biće uloženo do 7 mil EUR, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Borskom okrugu proteklog vikenda, u okviru kojeg je obišao i kompleks vinskih podruma Rogljevačke pimnice.

– Dogovorili smo da uložimo između 5 i 7 mil EUR. Deo novca će biti obezbeđen za 10 dana, a nešto za dva meseca – rekao je Vučić u razgovoru sa vinarima.

Kako je rekao, to je ogroman novac koji će biti uložen u kraj između Rajačkih i Rogljevskih pimnica, kako bi se mesta spojila putem u dužini od osam kolimetara, uredila odmorišta, napravio vinski i vinogradarski muzej.

– Da napravimo ovaj deo specijalnom turističkom tačkom i da uložimo ogroman novac kako bismo sačuvali ljude, jer je to najveći problem – ukazao je Vučić.

On je rekao da u Srbiji ima četiri ili pet krajeva sa dobrom zemljom i pogodnim klimatskim uslovima, a da je kraj oko Negotina jedan od tih. Vučić je ukazao i da vinska industrija konstantno raste. 

– Dok proizvodnja piva i viskija pada, svuda u svetu pa i u Srbiji, vinska industrija konstantno raste – rekao je on.

U razgovoru sa vinarima tog kraja, rekao je i da je upoznat sa tim da su ranije imali male površine za sadnju i da je, uz uloženih 60 miliona dinara, sprovedena komasacija, odnosno ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela na četiri dela opštine, kako bi se omogućilo da rade, imaju više vinograda i, samim tim, veću proizvodnju.

Rogljevačke pimnice su kompleks kamenih vinskih podruma gde posetioci mogu da uživaju u degustaciji raznih vrsta vina i domaćim specijalitetima. Od nekadanjih 400 pimnica veliki broj njih je urušen tako da sada kompleks čini 150 pimnica, od čega su 22 aktivne. U njima se proizvode razne vrste vina: župljanka, smederevka, crna i bela tamjanika, šardone, a neke od njih su preuređenje za smeštaj posetilaca.

Rogljevačke pimnice, uz Rajačke, Štubičke i Smedovačke, deo su Negotinskih pimnica. Nema pouzdanih podataka o tome kada su prve pimnice izgrađene, na nekima od njih je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Izvor:ekapija