banner-image
banner-image

Danas: Ugovor sa Tenisom pao na novosadskom sudu

Pao je i ugovor sa lokalnom firmom „Farmer 023“, a nekoliko meseci ranije Upravni sud je doneo istu presudu u slučaju kompanije „Food planet“ za raskid ugovora o davanju u zakup na 30 godina 900 hektara zemlje. Zbog svega toga pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu morao je ratarima da plati 1,5 miliona dinara.
 
„Sretni smo jer je presuda u našu korist. Ali je ovo Pirova pobeda, jer je pokrajinski sekretarijat ponovo razmatrao našu žalbu u slučaju firme ‘Food planet’ i opet doneo odluku kojom nas odbija, a to ćemo da osporimo, pa tako u krug“, kaže za „Danas“ Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.
 
U ovom udruženju navode da je Upravni sud potvrdio da su bili u pravu i da ti investitori kojima je data zemlja u dugoročan zakup nisu bili pravi, već fiktivni investitori.
 
„Oni su pokušavali da pronađu način da dođu u zakup zemlje na period od 30 godina. Smatramo da nikako ne valja davanje zemlje na ovako dugačak period i da su najbolji investitori poljoprivrednici države Srbije“, dodaje Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.
 
Iako u presudi stoji da kompanije ne ispunjavaju uslove koje je država propisala da bi mogle da dobiju državno zemljište u zakup na 30 godina, nemaju potrebne reference, prethodno iskustvo u radu sa poljoprivrednim zemljištem, prethodno iskustvo ulaganja u poljoprivredno zemljište, mesta za radovanje poljoprivrednika baš i nema.
 
„Zemlja koju je na istom konkursu dobila firma Food planet stoji neobrađena. Pokrajinski sekretarijat je doneo novo rešenje kojim se opet daje to isto zemljište ‘Food planetu’. Imamo rok do 27. marta da ponovo podnesemo tužbu protiv ove odluke. Mi ćemo to i uraditi. Imamo utisak da neko na silu pokušava da progura neke firme da dobiju državno zemljište u dugoročan zakup“, tvrdi Kleut.
 
Sem poljoprivrednika, ovakvim odlukama pokrajinske i državne administracije oštećeni su i bivši vlasnici poljoprivrednog zemljišta, koji u restituciji potražuju agrarno zemljište na području Vojvodine.

(Danas)