banner-image

Katastrofa u SVC Krnjača, bikovi gladuju, radnici bez plata

Zaposleni u Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača (SVC) traže od Ministarstva poljoprivrede, to jest Vlade Srbije da hitno reaguju na katastrofalno stanje u ovoj, nekada prestižnoj i najstarijoj kući za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja.

Čuveni bik Disko dao 150.000 doza semena

Apeluju na nadležne da se pozabave ovim pitanjem kako ne bi došlo do tragičnih događaja, jer je, ukazuju, situacija u Centru alarmantna.

Bikovi jedva da imaju hranu, zemljište nije obrađeno jer se nema čime raditi, mehanizacija je  rasprodata, a proizvodnja semena je potpuno prestala. Depo sa semenom je u kritičnom stanju zbog nedostatka azota. Dugovi se nagomilavaju, plate se ne isplaćuju radnicima već 15 meseci, kao ni zdravstveno osiguranje – navodi se u otvorenom pismu radnika SVC Krnjača, u kojem se podseća da je Centar osnovala Vlada NR Srbije 1951. godine, te da od 1994. funkcioniše kao javno preduzeće.

Ukazuju na to da u poslednje tri godine ništa nije uloženo u Centar za dobrobit firme i poslovanja.

-U 2018. godini nije kupljeno nijedno tele ni bik, a prodato je 15 teladi koja su bila u performans testu, kao bikovi u eksploataciji. Prodata je sva mehanizacija za obradu oranica. Trenutno u Centru ima četiri bika, od kojih se ne može uzimati seme jer je i mašina za punjenje semena u kvaru već devet meseci. U prethodnom periodu niko nema kontrolu nad distribucijom semena, uzete količine nikom se ne prijavljuju. Drastično su smanjene cene po dozi, niže su i od proizvođačke, što dovodi do krajnjeg propadanja Centra, koji je javna svojina. Ministarstvo pod čijom ingerencijom se Centar nalazi sistemski mora rešiti ovaj problem – apeluju radnici.

Vrhunsko seme decenijama stizalo iz SVC

U pismu navode i da je krajem marta održan sastanak novoimenovanog direktora Dejana Spasića i radnika Centra. Direktor je, kako kažu, obavestio radnike o blokadama računa firme više od 780.000 dinara, o milionskim dugovanjima za azot, struju, vodu, telefone, poreze i plate radnika.

Rekao je, navode zaposleni, da su to dugovanja nasleđena od prethodnog direktora Dejana Đokića.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od marta prošle godine do danas, SVC Krnjača bio je u blokadi sedam puta, ukupno 137 dana. Poslednja blokada traje od 10. januara ove godine. Ukupan iznos blokade je 1.865.067 dinara.

Prethodnih dana nismo uspeli da na telefone navedene na sajtu SVC, dobijemo odgovore od bivšeg i sadašnjeg rukovodioca Centra.

S. G.