banner-image

Traktor Štajer – Multi firme RTI najbolje prošao kroz IPARD

Kompanija RTI ostvarila je dobar rezultat na prethodnom konkursu za nabavku traktora preko IPARD-a, a najprodavaniji model – Multi 4120, odnosno Multi 4100, odgovorio je svim zahtevima ovog EU programa, izjavio je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu direktor prodaje RTI Goran Micković.

-Ovi modeli Štajer traktora bili su najtraženiji među poljoprivrednicima koji su konkurisali za IPARD sredstva i kod njih nije bilo nikakvih problema. Nisu odstupali od referentnih cena Uprave za agrarna plaćanja, uklapali su se u uslove konkursa i kada je reč o tehničkoj specifikaciji, pratećoj dokumentaciji…- kazao je Micković.

Po njegovim rečima, za ove, ali i za ostale traktore iz RTI programa vlada veliko interesovanje i ovih dana, pred naredni IPARD javni poziv, najavljen za jun. Takođe, poljoprivrednici su zainteresovani i za nabavku teleskopskih manipulatora – telehendlera uz podršku IPARD-a.

Bašak ide k′o alva

Kompanija RTI na ovogodišnjem, 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu izlaže i traktore turske proizvodnje – Bašak. Ovaj potpuno nov brend, po Mickovićem rečima je, zahvaljujući odličnom kvalitetu a pristupačnim cenama, vrlo brzo došao na prestižne pozicije na domaćem tržištu. Od lane, kada je prvi put Bašak stigao u Srbiju, do sada, prodato je 100 traktora.

Na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu iz Bašakovog programa poljoprivrednici mogu da vide novi voćarsko-vinogradarski traktor od 60 i 80 konjskih snaga, a drugi novitetet je telehendler, mašina koja je u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji postal nezamenjiva.

Predstavljajući tursku kompaniju, menadžer postprodaje Gurkan Avčuoglu kazao je da je Bašak osnovan pre više od 100 godina i da je od 2012. u rukama jedne od najmoćnijih porodičnih firmi u ovoj zemlji. Po njegovim rečima mnogo se investira, mnogo modela traktora i mašina izloženo je na prestižnim svetskim sajmovima.

-Razvoj novih  modela kompanije odvija se u odnosu na zahteve korisnika ali i aktuelnim trendovima po pitanju tehnologija koje se primenjuju u traktorskoj industriji – kazao je Avčuoglu.

Iz Potingera stigao „lajon“

Još jedno veliko ime iz sveta poljoprivredne mehanizacije predstavljeno je na štandu kompanije RTI – našim poljoprivrednicima dobro poznat brend Potinger, austrijski proizvođač koji uvek ide u korak s najnovijim globalnim trendovima. Kakos u rekli predstavnici RTI i Potingera, ova austrijska fabrika ima promet milijardu evra i najveći je svetski proizvođač “zelene mehanizacije”. Poznat je po mašinama za stočarstvo, a sve više je prisutan na svetskim tržištima u okviru mašina za obradu zemljišta.

Kako se moglo čuti, ove godine izašla je nova linija plugova – plugovi sa traktore snage od 160 do preko 300 konjskih snaga.

Svetski trend preko Potingera dolazi i kod nas pa su tako na sajmu predstavljeni roto drljača “lajon” i plug obrtač nove generacije Servo 45M. Roto-drljača  može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa sejalicom a u tom slučaju smanjuju se troškovi proizvodnje s obzirom na to da se u jednom prohodu odvija i predsetvena priprema i setva.

Kako je rekao direktor prodaje u Potingeru Johanes Štojber ova kompanija proizvodi godišnje više od 20.000 radnih jedinica mašina, a zapošljava 2.000 radnika. Vrlo je inovativna i svake godine izbacuje nekoliko novih modela mašina.

-Izuzetno nam je važna i saradnja sa preduzećem RTI kao ovlašćenim dilerom jer je ta novosadsjka firma u direktnom, prvom konatktu s kupcima – istakao je Štojber.

S. G.