banner-image

Organik bridž razvio organsku proizvodnju u Srbiji i Hrvatskoj

U Selenči je danas održana završna konferencija najvećeg prekograničnog projekta u regionu, u oblasti organske hrane – „Organik bridž“ (Organic Bridge).

Reč je o dvogodišnjem projektu koji je od juna 2017. godine realizovan na području Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj i Bačke u Srbiji.

Kroz niz aktivnosti koje je sproveo Grad Valpovo zajedno sa partnerima – agencijom Tera Tehnopolis iz Osijeka, Centrom za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i organizacijom Teras (TERRA’S) iz Subotice, umnogome je unapređena organska proizvodnja s obe strane granice i doprineto je rešavanju zajedničkih problema organskih proizvođača.

Jedan od važnih rezultata projekta „Organik bridž“ vrednog 550.815 evra, od čega je Evropska unija finansirala 85 odsto, je osnivanje istraživačkog centra u Selenči, rekla je Biljana Viduka, predstavnica COPS-a.  Njegova osnovna delatnost biće planiranje, organizovanje i realizacija teorijskih i primenjenih istraživanja u oblasti organske proizvodnje, što je veoma važno za razvoj ove vrste poljoprivrede i ruralnih sredina u celom regionu.

Naučno-istraživački centar u Selenči opremljen je laboratorijom za analize koje se sprovode u proizvodnji organske hrane, ima i prostor za organizovanje skupova, edukaciju i naslanja se na Farm inkubator COPS-a kroz koji već nekoliko godina prolaze organski proizvođači usavršavajući se, teorijski i praktično za sopstvenu delatnost u ovoj branši.

Takođe, jedan od ciljeva „Organik bridža“ bilo je osnivanje centra za organsku proizvodnju u Osiječko-baranjskoj županiji po uzoru na centar u Selenči.

Rukovodilac projekta, sekretar Grada Valpova Zvonko Barišić izrazio je nadu da se prekogranična saradnja u ovoj oblasti neće završiti ovim projektom i da će se i dalje zajednički raditi na stvaranju uslova za razvoj organske proizvodnje, poljoprivrede i ruralnih sredina s obe strane granice.

Ukazavši  na značaj osnivanja Centra za razvoj ekološke proizvodnje u Ivanovcima (CREP) Adrijana Jurilj naglasila je da su stvoreni preduslovi za implementaciju naučnih i razvojno-istraživačkih rezultata, te da je u okviru projekta kreiran i prodajni kanal organskih proizvoda i razvijen već prepoznatljiv brend.

Podsetila je na to da je za građevinske radove na uređenju centra u Ivanovcima izdvojeno 34.600 evra, a da je za opremu koju koriste tamošnji organski proizvođači dato 48.000 evra. Oprema se sastoji od linije za proizvodnju sokova, pasirke, pasterizatora, sušare, kotlova za džemove, ajvar… Kako je kazala, jedna od aktivnosti bila je i podizanje oglednog polja šljive valpovke, svojstvene samo ovom području. Po njenim rečima, veliki značaj za proizvođače ima to što je u okviru projekta razvijen marketing koncept lokalnog tržišta.

S. K.