banner-image

Viktorija suncokret akontno plaća 25 dinara plus PDV, konačna tržišna cena 265 evra

Kao i obično, prva je sa cenom suncokreta izašla kompanija Viktorija logistik, članica Viktorija grupe, koja je pre par dana objavila da će akontativno kilogram plaćati 25 dinara plus pripadajući PDV.

Reč je, dakle, o akontnoj ceni koja, kako je navedeno u odluci o uslovima otkupa suncokreta roda 2019, nema uticaja na konačnu cenu suncokreta.

Međutim, kako su za Agrosmart danas potvrdili u nekoliko velikih firmi koje se bave trgovinom žitaricama i uljaricama, konačna cena suncokreta sada je od 260 do 265 evra po toni, “franko fabrika”.

Ova cena je, kako kažu, očekivana, međutim, iznenađuje pad cene kukuruza na tržištu. Žuto zrno, po rečima otkupljivača, palo je na 120 evra po toni, s tim da se očekuju još niže cene.

Za soju se uslovi otkupa još ne znaju, ali kako se može čuti od otkupljivača, odnosno firmi koje organizuju proizvodnju ove uljarice, cena će joj biti oko 300 evra po toni.

Kada je o uslovima otkupa suncokreta reč, Viktorija logistic, inače najveći kupac suncokreta u Srbiji, navela je da se prima suncokret sa maksimalnom vlagom do 20 odsto i primesama do 10 odsto. Baza za obračun je vlaga ispod devet odsto, a primese dva odsto.  Viktorija logistik se obavezuje da akontne cene isplati odmah po isporuci, obračunu i ispostavljanju računa za merkantilni suncokret.

Prošle godine je, podsetimo, ova kompanija početkom avgusta, objavila da merkantilni suncokret roda 2018. akontativno plaća 23,60 dinara plus PDV. Nakon desetak dana utvrdila je konačnu cenu  za zemljoradničke zadruge od 28,50 din/kg plus PDV. Cena je formirana u skladu sa referentnim svetskim berzama i tržišnim kretanjima u zemlji i regionu.

Pomenimo, ostali otkupljivači, odnosno uljare, još nisu obnarodovale uslove otkupa ovogodišnjeg suncokreta, ali već godinama unazad uglavnom prate poteze Viktorije pa se tako očekuje i sada.

S. G.