banner-image

Zbog zabrane proizvodnje kanabisa Srbija gubi milijarde evra

Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa „Helena“ jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem, i na inostranom tržištu, rekli su novinarima u Beogradu predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA), a prenosi Beta.

Međutim, strani poljoprivrednici i prerađivači u Evropi uzgajaju „Helenu“ i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da jeu inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom.

Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine „priznala“ medicinsku korist kanabisa, po prvi put od zabrane Jedinstvenom Konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine. SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

„Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi“ koji, zbog domaćih propisa, „koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja“, rekli su iz IRKE.

Oni su kazali da je uskraćivanje leka kršenje ljudska prava i Ustava Srbije.