banner-image

Ako bude kartelskog ponašanja uljara, biće i protesta

Za sada bez protesta zbog niske (još uvek akontativne) cene sunokreta ali paori prate svaki potez uljara i spremni su na radikalnije izražavanje nezadovoljstva

Ratari su nezadovoljni uslovima otkupa suncokreta ovogodišnjeg roda ali kako još uvek nisu definisane konačne cene neće povlačiti radikalnije poteze već će pratiti ponašanje velikih otkupljivača na tržištu i, u slučaju kartelskog dogovaranja, oštrije reagovati.

Ovo je stav Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS), koja je sinoć organizovala sastanak svojih članica. Predstavnici ovog najvećeg poljoprivrednog udruženja za Agrosmart su nakon sastanka rekli da, s obzirom na to da tržište suncokreta još nije stabilizovano, očekuju da će uljare biti korektne i da neće doći do kršenja zakona kojim se uređuje konkurencija.

-Pratimo dešavanja na tržištu i na osnovu toga donećemo odluku o narednim potezima. Ako budemo videli da ima mahinacija, kalterskog ponašanja i drugih nepravilnosti  na tržištu suncokreta, svakako ćemo reagovati – kazao je predesednik NAPS-a Jovica Jakšić.

Pomenimo, Viktorija grupa, najveći otkupljivač ove uljarice, objavila je da će akontativno kilogram plaćati 25 dinara plus pripadajući PDV.

Kako je Agrosmart već pisao, reč je o akontnoj ceni koja, kako je navedeno u odluci o uslovima otkupa suncokreta roda 2019, nema uticaja na konačnu cenu suncokreta.

Međutim, kako su za Agrosmart potvrdili u nekoliko velikih firmi koje se bave trgovinom žitaricama i uljaricama, konačna cena suncokreta  je od 260 do 265 evra po toni, “franko fabrika”.

Pomenimo, pre par dana udruženje poljoprivrednika „Dolovački paori“ najavilo je protest zbog izuzetno niske cene suncokreta koju je ponudila Viktorija grupa. Poljoprivrednici okupljeni u ovom udruženju zahtevaju 37 dinara za kilogram suncokreta, kako ne bi beležili gubitke u proizvodnji.

Drugi otkupljivači još ovek nisu obnarodovali svoje uslove, ali sudeći po dosadašnjoj praksi, pratiće Viktorija grupu.

Ove godine u Srbiji suncokretom je zasejano 220.000 hektara, što je manje nego lane. Prošle godine je suncokret bio zasejan na 245.000 hektara, Prosečan prinos bio je 3,1 tonu po hektaru.

S. G.