banner-image

U Emiratima regionalni centar srpskih kompanija

Prve kompanije iz Srbije u oblasti prerade vode, mašinogradnje, poljoprivrede, solarne energije i informacionih tehnologija, već pregovaraju sa predstavnicima slobodnih zona Dubaija i Abu Dabija  o početku poslovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a otvaranje prvih regionalnih centara može se očekivati već do kraja godine, najavio je Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju.

Nedavnim sporazumima između Privredne komore Srbije i slobodnih zona Emirata, kompanijama i poslovnim ljudima iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana omogućeno je da pod povoljnim uslovima samostalno osnivaju ogranke firmi u slobodnim zonama.

Obezbeđene su im ubrzane procedure za otvaranje firmi, uz minimalne i značajno smanjene troškove, kao i podrška poslovnih banaka i kompletna logistička i ekspertska podrška za što efikasnije pokretanje biznisa. „Emiratski partneri prepoznaju potencijal Srbije koju vide kao strateškog partnera i lidera ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana“, ocenio je Selaković.

Kancelarija Privredne komore Srbije u Dubaiju, koja je počela sa radom pre dva meseca, privrednicima nudi mogućnost direktnog povezivanja sa konkretnim poslovnim partnerima, podršku u upoznavanju tržišta i uslova poslovanja u Emiratima,  kao i u plasmanu proizvoda i usluga na tom ali i tržištima Bliskog Istoka, Afrike i Indije. Ujedinjeni Arapski Emirati su globalni poslovni i logistički centar koji omogućuje olakšano poslovanje na tržištima koja obuhvataju preko 4,5 milijarde potrošača, podsetio je Selaković.

„Posebno je značajno što će kompanije imati podršku slobodnih zona za brzu realizaciju kargo i logističkih procedura. Uz to, kompanije mogu postati deo specijalizovanih klastera, ili koristiti usluge inkubator i razvojnih centara koji postoje pri slobodnim zonama, sa kojima su potpisani sporazumi. Neki od ovih centara, posebno u oblastima informacione tehnologije, avijacije i proizvodnje i prerade hrane su među vodećima u svetu“, objasnio je Selaković.

Sporazume o saradnji sa Savetom slobodnih zona Dubaija i Kalifa industrijskom zonom Abu Dabi, početkom sedmice potpisao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, čime je za kompanije iz Srbije i Zapadnog Balkana obezbeđena platforma za dalji razvoj i investiranje ka globalnim tržištima.

Prilikom boravka delegacije PKS, održani su i sastanci sa predsednikom Privredne komore Dubaija, Hamadom Buamimom, rukovodiocem Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija, Džumom Al Matrušijem, direktorom grupe Abu Dhabi Ports, Mohamedom Al Šamisijem, kao i sa brojnim privrednicima.