banner-image

Dogodine manje para za subvencije u poljoprivredi nego sada

Sudeći prema predlogu budžeta za narednu godinu, poljoprivrednici nemaju osnova da se nadaju povećanju subvencija i većoj podršci države.

U 2020. iz nove kase za subvencije za poljoprivredu biće izdvojeno manje nego ove godine. Naime, kako stoji u Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije, dogodine će na ime subvencija u poljoprivredi biti raspodeljeno 40.588.753.000 dinara. Podsetimo, ove godine je za tu vrstu pomoći poljoprivrednicima iz nacionalne kase bilo obezbeđeno 43.711.697.000 dinara.

Međutim, valja imati na umu i to da su sve subvencije iz republičkog budžeta, prema Predlogu zakona, smanjene u odnosu na 2019, tako da, ako se posmatra procentualno učešće poljoprivrede u tim rashodima, ona neće proći lošije nego sada. Naime, ukupne subvencije koje će država dati u 2020. će iznositi 95.411.212.000 dinara, za oko šest milijardi manje nego u ovoj godini.

Subvencije su najvećim delom planirane za poljoprivredu, železnicu, privredu, puteve, turizam, kulturu…. Za poljoprivredu će biti dato najviše – 42,54 odsto, za železnicu 14,67 odsto, za privredu 14,17 odsto ukupnih subvencija… Ove godine, ako gledamo, procentualno učešće, poljoprivreda imala oko 41 odsto.

U obrazloženju predloga budžeta po sektorima, piše da će ukupno za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2020, biti ukupno obezbeđeno 47.246.596.000 dinara. Učešće poljoprivrede i ruralnog razvoja u ukupnom nacionalnom budžetu iduće godine biće 3,54 odsto, što je ponovo ispod očekivanja poljoprivrednika. Oni, podsetimo, već godinama zahtevaju i očekuju da agrar u republičkoj kasi učestvuje sa barem pet odsto. Zapravo, zakonska je obaveza da agrarni budžet iznosi najmanje pet odsto ukupnog budžeta, ali se država toga ne pridržava godinama unazad.

Agrarni budžet za narednu godinu, kako se može videti u dokumentima koji prate Predlog zakona o budžetu za 2020, biće orijentisan razvojno i investiciono, poput ovogodišnjeg.

Ukupno, za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020, prema predlogu budžeta, namenjeno je 33.492.139.000 dinara. U ove podsticaje ubrajaju se direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja, kreditna podrška u poljoprivredi, posebni podsticaji, IPARD podsticaji…

Za direktna plaćanja preko Uprave za agrarna plaćanja ići će 23.497.800.000 dinara, za ruralni razvoj osam milijardi (kao i ove godinne), za IPARD što iz domaćih, što iz evropskih izvora oko četiri milijarde…

Za bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku ukupno će biti izdvojeno 5.681.039.000 dinara.

Da paorske subvencije u narednoj godini neće biti veće, moglo se zaključiti i iz odgovora koji je pre par dana Agrosmartu dao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je kazao da agrarni budžet u najvećoj meri zavisi od definisanog nacionalnog budžeta, odnosno od alociranih sredstava za potrebe poljoprivrede. Nakon usvajanja budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, bliže će biti definisana opredeljena sredstva za poljoprivredu, koja će se, nakon toga, Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini alocirati na pojedine mere.

Podsetio je na to da su podsticaji za biljnu proizvodnju ove godine povećani 30 odsto u odnosu na prethodne godine, što je značajno uvećanje alokacije sredstava za ovu meru. Imajući u vidu planirana povećanja podsticaja u drugim sektorima, kao i u oblasti ruralnog razvoja, svaka eventualna promena nivoa podsticaja po površini uslovljena je raspoloživim budžetskim sredstvima, rekao je Nedimović.

S. Gluščević