banner-image

Somborska kafilerija Proteinka više neće raditi

Od 15. januara Veterinarska ustanova Proteinka u Somboru neće raditi kao kafilerija, potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

-Donećemo novu strategiju upravljanja animalnim otpadom na nivou države, u narednih 10 do 15 dana. Posle toga tu može biti samo transfer stanica, sakupljačko mesto, na nekom mestu koje odredi Grad Sombor, a odatle ćemo otpad slati u Energozelenu u kojoj će se prerađivati najveći deo animalnog otpada iz Srbije, izjavio je Nedimović, a preneli su somborski mediji.

Podsetimo, kako je Agrosmart pisao, Srbija je postala vlasnik 100 odsto kapitala privrednog društva Energozelena u Inđiji, nakon što je Vlada donela odluku o izmenama i dopunama osnivačkog akta društva.

Ovo društvo će se baviti tretiranjem i odlaganjem otpada, koji nije opasan, ni čvrst. Delatnost obuhvata rad deponija neopasnog otpada, odlaganje (zbrinjavanje) neopasnog otpada spaljivanjem, insineracijom (termički tretman otpada u stacionarnom ili mobilnom postrojenju) ili drugim metodama, sa ili bez iskorišćavanja za proizvodnju električne energije ili pare, komposta, zamene za goriva, biogasa, pepela ili drugih proizvoda za dalju upotrebu. Takođe obuhvata i tretman organskog otpada za odlaganje.

Kompaniju Energozelena osnovali su Belgijanci 2010. godine sa ciljem izgradnje postrojenja za neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla. Uložili su 21,5 milion evra, ali su dve godine kasnije odustali od daljeg poslovanja zbog, kako su naveli, povreda odredaba bilateralnog sporazuma o najpovlašćeniji naciji.