banner-image

Nestle više ne stvara smeće

Fabrika kompanije za proizvodnju hrane i pića Nestle u Srbiji, Surčin Nestle Adriatic S, u potpunosti obustavlja odlaganje smeća na deponije.

Svi proizvodni procesi u pogonima prilagođeni su tako da se materijal reciklira, odnosno koristi više puta ili spaljuje radi proizvodnje energije.

„Nijedan, čak ni najmanji njegov deo, ne završava na deponijama“, piše u saopštenju. Kompanija se ranije obavezala da će to postići do 2020. godine, a to je deo globalne strategije Nestle, s ciljem da svih njenih više od 400 fabrika u svetu postigne „nulto odlaganje smeća na deponije“ (Zero Waste to Landfill).

Globalna strategija je i da se do 2025. godine reciklira 100 odsto ambalaže koja se koristi u proizvodnji, pa se radi na tome da se u Evropi 100 odsto PET ambalaže i čepova prikuplja s tržišta i predaje pouzdanim reciklerima.

Do sada najveće ulaganje Nestle u Srbiji u zaštitu okoline je izgradnja savremenog postrojenja za preradu otpadnih voda, što je koštalo 1,2 miliona evra, a smanjilo je potrošnju vode za 50.000 kubnih metara godišnje.

Investirano je smanjenje potrošnje električne energije – 30.000 evra vredno LED osvetljenje smanjilo je potrošnju struje za 70 odsto, a jednim od najboljih rezultata „ekološki osvešćenog poslovanja“ na lokalnom nivou smatra se smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida (CO2) za 4,1 odsto 2018. godine u odnosu na godinu pre.

Izvor:mondo