banner-image

Suncokret krenuo od 300 evra, skuplji nego lane

Otkupna cena suncokreta ovogodišnjeg roda već se formira, a prema saznanjima Agrosmarta, trenutno su najveći prerađivači spremni da za ovu uljaricu daju 300 evra po toni.

Kako su nam potvrdili proizvođači i trgovci suncokretom, kompanija Gebi iz Čantavira, najveći proizvođač stočne hrane u Srbiji, već je sa zadrugama napravila ugovore po ovoj ceni (franko vozilo) i dogovorila potrebne količine.

Najveće uljare u našoj zemlji takođe su, prema našim informacijama, spremne da suncokret u terminskoj trgovini plate 300 evra.

Ako tako ostane, biće ovo za ratare povoljnija godina nego 2019, kada je cena bila oko 20 odsto niža. Podsetimo, krajem avgusta prošle godine, najveći otkupljivač uljarica u Srbiji Viktorija grupa objavila je konačnu cenu za suncokret – 29,5 dinara kilogram. Akontativno plaćala ga je 25 dinara plus pripadajući PDV.

Iako su uslovi za poljoprivrednike ove godine bolji nego prošle, ipak su neki od njih već izrazili nezadovoljstvo. Naime, ratari iz Banata tražili su pre par dana sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, u nastojanju da obezbede podršku države dok prerađivači budu formirali otkupnu cenu i druge uslove.

U svakom slučaju, uljarice će ove godine biti atraktivnije, pa se očekuje i bolja cena soje. Suncokreta je manje posejano pa se već da naslutiti veća potražnja za njim, a slično će, kažu upućeni, biti i sa sojom.

Više su i svetske cene suncokretovog ulja pa i to ukazuje na dobru cenu ovogodišnjeg suncokreta.

S. G.