banner-image

Konačna cena suncokreta 29,5 dinara, za soju se očekuje 35, kukuruz 13,5

Viktorija grupa, najveći otkupljivač uljarica u Srbiji, objavila je konačnu cenu za suncokret roda 2019. godine – plaćaće ga 29,5 dinara.

Ostali veliki kupci, to jeste uljare, nisu izašli sa konačnim uslovima otkupa ali se očekuje da će, kao i obično, pratiti ovu kompaniju.

Podsetimo, Viktorija grupa objavila je ranije da će akontativno kilogram plaćati 25 dinara plus pripadajući PDV,  i tada je nezvanično Agrosmart najavljivao kočanu cenu od 250 evra. Ratari su negodovali, neka udruženja su pripremala proteste, ali burnije reakcije ipak su izostale.

Prema saznanjima Agrosmarta, otkupljivači – pre svega Viktorija grupa, Bimal i Dijamant planiraju da na srpskom tržištu otkupe oko 600.000 tona suncokreta, što i jesu njihove potrebe. U Srbiji je zasejano 220.000 hektara.

Treba reći i da uljare imaju ugovoren uvoz ove uljarice iz Rumunije, Moldavije i Hrvatske, a cena koja se pominje je 280 evra po toni. Međutim, kada se govori o tome kako su cene u okruženju više nego kod nas, valja imati na umu da se od pomenutog iznosa odbijaju troškovi dopremanja semena do uljara i da je reč o čistom suncokretu, spremnom za preradu. Takav suncokret doveden je na vlagu od sedam odsto, primese od dva odsto, a na lageru je tri meseca, dakle postoje i troškovi selekcioniranja i čuvanja. Zajedno sa transportom ti troškovi iznose oko 30 evra po toni, napominju otkupljivači.

Sudeći po informacijama koje je Agrosmart danas dobio od trgovaca paorskom robom, ni cena soje neće ići u prilog ratarima.

Konačna cena koju poljoprivrednici mogu da očekuju je 35 dinara. Sve će, naravno, zavisiti od ponude i tražnje na tržištu ali to je cena koja se danas pominje među najvećim otkupljivačima u Srbiji. Na komercijalne uslove otkupa uticaće i izvozna cena na lukama na Dunavu.

Podsetimo, lane su soju plaćali 36 dinara kilogram. Ove godine, kako se može čuti među trgovcima, prelaznih zaliha ima dosta, pa će i to uticati na nepovoljnije uslove otkupa za ratare.

Zaliha ima i kod kukuruza, a očekuje se i dobar ovogodišnji rod pa će to dovesti i do niske otkupne cene ove robe. Kako sada stvari stoje, poljoprivrednici mogu da očekuju 13,5 dinara za kilogram, s PDV-om.

S. G.