banner-image

Inspektori za hranu u SAD traže veće plate zbog rizika od koronavirusa

Američki inspektor za bezbednost mesa jedan je od pet saveznih radnika koji su juče podneli parničnu tužbu tvrdeći da zaslužuju značajne naknade za rad tokom epidemije koronavirusa zbog opasnosti kojoj su izloženi.  

U žalbi se tvrdi da su se oni kvalifikovali za dodatnu platu s obzirom na zdravstvene pretnje COVID-19 i nedostatak adekvatne zaštite od visoko zaraznog virusa, prenosi Agra Europe.

Radnica USDA službe za sigurnost i inspekciju hrane (FSIS) imenovana u tužbi je Brenda Brasvell, inspektorka za bezbednost hrane koja radi u klanici živine Tison Fuds u Arkansasu.

U tužbi se navodi da savezni zakon postavlja različite strukture plata za zaposlene koji se tokom svakodnevnog rada suočavaju sa opasnostima.

Napominje se da propisi pokrivaju opšti raspored radnika (GS) koji imaju „dužnost koja uključuje neuobičajene fizičke teškoće ili opasnosti“ i zahteva od agencija da plaćaju 25 odsto dodatka tim zaposlenima kada rade „sa ili u neposrednoj blizini„ virulentnih bioloških sredstava “.

“Propisi definišu takve biološke proizvode kao „materijale mikro-organske prirode koji, kada se unose u telo, mogu prouzrokovati ozbiljne bolesti ili smrtne slučajeve i za koje zaštitni uređaji ne pružaju potpunu zaštitu“, a u žalbi se kaže da COVID-19 lako udovoljava takvoj definiciji.

Radnici koji su podneli tužbe tvrde da su od 27. januara „obavljali radove sa ili u neposrednoj blizini objekata, površina i / ili pojedinaca zaraženih COVID-19 bez dovoljno zaštitnih uređaja“, ali im nije odgovarajuće plaćeno.

Navodi se da je Brenda Brasvell radila tokom nedelje 2. marta u ustanovi u kojoj je najmanje jedan zaposleni u prehrambenoj industriji bio zaražen COVID-19.

„Pored toga, 11. marta 2020. godine, ona je obavljala posao u neposrednoj blizini objekata, površina i / ili pojedinaca zaraženih COVID-19, kada je nadgledala rad zaposlenih u prehrambenoj industriji za koje je kasnije utvrđeno da su zaraženi COVID- 19. Prema tužbi na 23 stranice nije joj data, niti je nosila ličnu zaštitnu opremu ni u jednoj od ovih prilika.“

Tužbu je u ime pet radnika podnela Američka federacija državnih službenika (AFGE), koja predstavlja oko 700.000 saveznih radnika.

„Svakog dana službenici savezne vlade rado rizikuju svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica kako bi pružili kritične usluge američkom narodu,“ izjavio je u izjavi nacionalni predsednik AFGE Everett Kellei. „Nadamo se da vlada postupa ispravno od ovih zaposlenih i isplaćuje im platu opasnosti koju su zaslužili.“