banner-image

Opet potrovane ptice kod Bačke Topole

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske doline“ pronađeno 50 zatrovanih mamaca i 18 uginulih životinja i pozvalo policiju i tužilaštvo da pronađu i kazne počinioce.

U saopštenju koje je prenela Beta se ističe da je jasno da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala.

Kako je navedeno, udruženje je alarmirao ribočuvar zaštićenog područja Parka prirode „Bačkotopolske doline“, koji je u nedelju prijavio dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eje močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom.

Nakon toga je uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva „Arkus“, unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske doline“ otkriven „do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja“.

„Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste“, navodi se u saopštenju.

Iz tog udruženja poručili su da strahuju da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, i da može doći do novih stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

„Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je ponovo korišćen zabranjeni preparat Furadan. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode danas je saopštio da je na osnovu Pravilnika o odštetnom cenovniku za utvrdjivanje visine naknade štete za ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih životinja ukupna šteta koja u prirodi načinjena iznosi 1,45 miliona dinara.

Leševi životinja i mamci su predati na toksikološku analizu u Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, a rezultati će biti dostavljeni kao materijal u pokrenutom pravosudnom postupku radi procesuiranja počinilaca ovog kršenja zakona.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode istakli su da i u vremenu vanrednog stanja važe propisi iz oblasti zaštite prirode, te da situacija vanrednog stanja ne može da bude paravan za njihovo kršenje.

Ukazali su i da je posebno bitna ulogu čuvara zaštićenih područja i njihovu obavezu da nadgledaju poverena im prirodna dobra, kako se unutar njihovih granica ne bi dogodila kršenja zakona.

Upozoreno je i da su preparati koji sadrže zabranjenu materiju karbofuran i dalje lako dostupni na ilegalnom tržištu.

(Beta)