banner-image

Nema para za mlade poljoprivrednike u Vojvodini, selekcijske mere…

Skupština Vojvodine usvojila je juče rebalans budžeta po kojem će pokrajinska kasa biti lakša 4,2 milijarde dinara, a najviše zamerki upućeno je zbog poljoprivrede koja će pretrpeti smanjenje od oko 840 miliona dinara. 

Pokrajina je, kao što je u nekoliko navrata pisao VOICE, pripremila novi rebalans zbog umanjenja prihoda uzrokovanih pandemijskom krizom – najviše od ustupljenih poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća. Usvajanjem rebalansa u velikoj meri oštećena je poljoprivreda: biće umanjena podrška ruralnom razvoju, neće biti finansiranja mladih poljoprivrednika, uštedeće se i na meri za povećanje konkurentnosti i dodavanja nove vrednosti, a neće biti para ni za selekcijske mere u stočarstvu…

Odgovarajući na kritike opozicije da je nedopustivo toliko smanjenje u resoru poljoprivrede pokrajinski premijer Igor Mirović izjavio je da je poljoprivreda bila jedna od stavki u budžetu koja je mogla da se umanji a da ne dođe do urušavanja cele te stavke u budžetu.

Rekao je da je prioritet bio zdravstvo, gde nema smanjenja, te da je za socijalu opredeljeno oko 300 miliona manje za projekte socijalnog stanovanja. Dodao je da su najviše uskraćeni oni koji najviše troše pa je tako, Uprava za kapitalna ulaganja ostala bez 1,2 milijarde. Poljoprivreda koja je prema prvobitnom planu rebalansa trebalo da izgubi 1,9 milijardi, biće uskraćena za oko 840 miliona.

Mirović je rekao da će investicije koje su započete biti nastavljene a neće biti rekonstrukcije Pozorišnog trga u Novom Sadu, uređenja fasada u Subotici, rekonstrukcije komunalne infrastrukture u Pančevu i rekonstrukcije Gradskog stadiona u Zrenjaninu.

Podsetimo, kada je o poljoprivredi reč, u velikom obimu su smanjene mere koje se odnose na ruralni razvoj, koje su zapravo najznačajnije – sa 641 milion dinara pale su na 297 miliona. Kreditna podrška (sredstva koja su išla fondu za razvoj poljoprivrede) sa pet miliona svedena su na 600.000 dinara. U potpunosti je ukinuta mera za finansiranje mladih – obrisano je 270 miliona. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nije objavio rezultate konkursa za mlade poljoprivrednike, a pošto je ova mera ukinuta, mladi će morati da sačekaju novi rebalans budžeta pa da vide da li će za njih ponovo biti para u Pokrajini. Smanjena su sredstva i za podizanje konkurentnosti i dodavanje vrednosti – sa 91 miliona na 57 miliona; nema više para za promotivne aktivnosti…

Obrisana je pomoć za selekcijske mere u stočarstvu u potpunosti, a vredela je 50 miliona dinara. Takođe, izbrisano je opremanje mehanizacijom službi za gašenje poljskih požara, kao i kontrola obradivosti poljoprivrednog zemljišta za koju je bilo deset miliona dinara i neće biti nastavljeni projekati komasacije i započeti novi. Za uređenje kanalske mreže takođe će biti manje para. Naime, za to je u startu bilo svega 350 miliona (nekada se za kanalsku mrežu davalo do pola milijarde), a poslednjim predlogom rebalansa spušteno je na 269 miliona.

S. G.