banner-image

Pokrajina obustavila Konkurs za mlade u ruralnim područjima

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obavestio je podnosioce prijava po Konkursu za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima  na tertoriji AP Vojvodine u 2020. godini, da se privremeno zastaje sa postupkom odlučivanja i dodele sredstava po ovom konkursu.

Razlog za to je Pokrajinska skupštinska odluka o budžetu za 2020. godinu, kojom su sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo umanjena usled pandemije COVID 19.

Pokrajina je, kao što je u nekoliko navrata pisao VOICE, pripremila novi rebalans zbog umanjenja prihoda uzrokovanih pandemijskom krizom – najviše od ustupljenih poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća. Usvajanjem rebalansa u velikoj meri oštećena je poljoprivreda: biće umanjena podrška ruralnom razvoju, neće biti finansiranja mladih poljoprivrednika, uštedeće se i na meri za povećanje konkurentnosti i dodavanja nove vrednosti, a neće biti para ni za selekcijske mere u stočarstvu…

Odgovarajući na kritike opozicije da je nedopustivo toliko smanjenje u resoru poljoprivrede pokrajinski premijer Igor Mirović izjavio je da je poljoprivreda bila jedna od stavki u budžetu koja je mogla da se umanji a da ne dođe do urušavanja cele te stavke u budžetu.

Rekao je da je prioritet bio zdravstvo, gde nema smanjenja, te da je za socijalu opredeljeno oko 300 miliona manje za projekte socijalnog stanovanja. Dodao je da su najviše uskraćeni oni koji najviše troše pa je tako, Uprava za kapitalna ulaganja ostala bez 1,2 milijarde. Poljoprivreda koja je prema prvobitnom planu rebalansa trebalo da izgubi 1,9 milijardi, biće uskraćena za oko 840 miliona.

S. K.