banner-image

Nove mere Prištine ruše odnos Kosova sa SAD i EU

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači ocenio je danas da odlazeća vlada Aljbina Kurtija donošenjem novih mera o „reciprocitetu“ kada je reč o robi iz centralne Srbije ugrožava odnose tzv. Kosova sa SAD i EU.

Tači je u objavi na svom Fejsbuk profilu napisao da je Kurti odlukom o navodnom reciprocitetu nastavio da preduzima korake suprotne zahtevima i očekivanjima SAD, ali i EU, rizikujući sve ono što je tzv. Kosovo postiglo tokom više od dve decenije.

“Kurti nastavlja patriotske prevare strateški pogrešnim odlukama”, ocenio Tači.

Prethodno je odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, govoreći o uvođenju “mera reciprociteta”, na svom Fejsbuk nalogu napisao da je naziv “Kosovo” ustavan, ali da Srbija primenjuje naziv “Republika Srbija”, pa da zato smatra da je kosovska Agencija za hranu i veterinu dužna da koristi naziv “Republika Kosovo” na svim sertifikatima.

Kosovska vlada je na elektronskoj sednici u subotu uveče raspravljala o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je povodom novih mera Prištine da će se država kao i do sada boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija razrešila, dodavši da veruje da će taj čin Prištine osuditi svi koji se pozivaju na vladavinu prava i poštovanje sporazuma.

Kako je javio RTS, Ana Brnabić je navela da su u Prištini najavljivali te nove mere i da su to “njihove takozvane mere reciprociteta koje sa reciprocitetom nemaju baš nikakve veze”.

“Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala”, navela je Ana Brnabić.