banner-image

Promet u maloprodaji u evrozoni pao 11,7 odsto

Promet u maloprodaji u evrozoni zabeležio je snažan pad u aprilu, pri čemu je opala kupovina gotovo svih proizvoda, uključujući hranu i piće, jer su tokom celog meseca na snazi bile mere ograničenja kretanja zbog korona virusa.
Prodaja u 19-članom monetanom bloku pala je za 11,7 posto u aprilu u odnosu na prethodni mesec i za 19,6 procenata na godišnjem nivou, objavila je danas agencija za statistiku Evropske unije Evrostat, prenosi Rojters.

Ovo je najveća stopa pada na mesečnom nivou u seriji statističkih podataka Evrostata koji datiraju od 1999. godine i nadmašila je prethodni rekord iz marta, kada je promet u maloprodaji potonuo za 11,1 odsto.

Ovo je takođe najgori pokazatelj na godišnjem nivou, budući da pre marta ta stopa nije bila negativna još od kraja 2013.

Jedinu svetlu tačku predstavlja nagli skok poštanskih narudžbina i kupovina putem interneta, koje su u aprilu porasle za 10,9 procenata u odnosu na mart.

Tako je i prodaja hrane, pića i duvana kao i farmaceutskih proizvoda i medicinske robe opala.

Najoštriji mesečni pad maloprodaje u aprilu među članicama evrozone imale su Malta i Irska, a na godišnjem nivou Francuska i Španija. Podatke o prometu u maloprodaji za april nisu dostavili Kipar, Grčka i Italija.

Finska je bila jedina zemlja u kojoj je promet na malo bio u aprilu veći za 0,3 posto nego prethodnog meseca.