banner-image

Ravago za svakog farmera pravi posebnu i najbolju recepturu

Svaki farmer zna da je za uspešnu proizvodnju neophodna pravilna ishrana životinja i izbalansiran obrok koji zadovoljava potrebe za ugljenim hidratima, belančevinama, mastima, vitaminima i mineralima. A farmeri koji sarađuju sa kompanijom Ravago iz Feketića, najsavremenijim proizvođačem premiksa za stočnu hranu u ovom delu Evrope, znaju da najbolje rezultate na farmi mogu postići ako primene model ishrane skrojen po meri i potrebama svake životinje – “tejlor mejd” princip koji uspešno sprovode i promvišu eksperti ove fabrike.

U Ravagu se drže toga da ne postoji univerzalna receptura i da je najbolje da se svakom farmeru pristupi ponaosob. Princip je takav da stručnjaci ove kompanije, bilo da je reč o ekspertima za svinjarsku, govedarsku, živinarsku ili bilo koju drugu proizvodnju, posete farmu, utvrde kakvo je stanje a potom, u fabrici koja koristi najmoderniju opremu i uz procedure utemeljene na nauci i savremenim tehnologijma, iznađu najbolje rešenje za ishranu.

Važno je napomenuti da koriste sirovine kojima farmeri raspolažu i prave najbolje i optimizovane predloge receptura.

-Ishrana živine postaje sve zahtevnija što zbog zabrane upotrebe hraniva animalnog porekla, što zbog suženog izbora sirovina koje se koriste. Pored toga, imamo u poslednje vreme i značajnu varijabilnost kvaliteta sirovina – pre svega se misli na kukuruz i sojine proizvode – ukazuju stručnjaci Ravaga.

Objašnjavaju da prilikom redovnog obilaska farmera procenjuju situaciju na farmi, uzimaju sirovine za analizu u laboratoriji, analiziraju hemiju i rade analizu na mikotoksine.

Studenti na edukaciji u najsavremenijoj fabrici premiksa za stočnu hranu

-Na osnovu dobijenih rezultata optimizujemo recepture i dajemo predloge farmerima. Ravago im pruža tehničku i tehnološku podršku tako što počinje sa analizom sirovina koje oni poseduju, izrađujemo formulaciju premiksa i gotovih smeša. Na taj način smo pripremili “tejlor mejd” princip, odnosno spopsobni smo da proizvedemo proizvod krojen po meri kupca – ističu u Ravagu.

Švajcarski Biler opremio fabriku

Inače, visokokvalitetni premiksi koji se proizvode u Ravagu nisu namenjeni samo malim farmerima već i velikim kompanijama koje se bave uzgojem stoke ili ribe.

-Gotovi proizvodi, da bi imali sve karakteristike koje su neophodne – a to su protočnost, homogenost, transportabilnost i odične karakretristike umešavanja u hranu za životinje, moraju biti testirani na fizička i na hemijska svojstva, ističu u fabrici u Feketiću i dodaju da u savremenoj laboratoriji postoji čitav niz aparata.

Osnovne hemijske analize rade se na MIR aparatu –  za sirovine i za gotove smeše i on za nekoiko sekundi daje rezultate. Sve analize su besplatne za kupce a za Ravagove specijaliste su baza za izradu receptura za svakog kupca ponaosob.

Pomenimo, u Ravagu je sertifikovan Hasap, ako i ISO standard, a pored toga jedini u jugoistočnoj Evropi ova fabrika ima atest za proizvodnju premiksa pogodnih za organsku stočnu hranu.

Takođe, uveden je GMP plus sertifikat, najzahtevniji standard u poslovanju kada je o dodacima hrani za životinje reč. I ovde Ravago prednjači u odnosu na konkurenciju – jedini ga ima u ovom delu Evrope.

Bilerova oprema i DSM proizvodi

Fabrika Ravago je dizajniran po uzoru na DSM fabriku u Južnoafričkoj Republici. DSM je najveći proizvođač vitamina i premiksa u Evropi, a u opremanju fabrike učestvovao je eminentni švajcarski proizvođač procesne opreme – Biler, tako da je ugrađena oprema poslednja reč tehnike. Fabrika je opremljena sa dve potpuno odvojene linije mešanja i pakovanja – jedna je medicinarana, jedna ne. U svakom slučaju, Ravago je jedna od retkih fabrika u regionu koje imaju dozvolu za umešavanje medicinniranih premiksa.

S. Kuprešanin